Cum să-ți pregătești mintea și corpul pentru un tratament FIV reușit

Dorința de a avea un copil poate ajunge să guverneze întreaga viață a unui cuplu. Este una dintre cele mai puternice experiențe de viață pe care o poți trăi, iar un diagnostic de infertilitate reprezinta un soc pentru oricine. În întregul proces de concepție asistată medical, pregătirea corpului și a minții joacă un rol esențial pentru succesul tratamentului de fertilizare in vitro (FIV). Pentru cuplurile care își doresc să devină părinți, adoptarea unui set de practici și obiceiuri care sprijină sănătatea mintală și fizică poate îmbunătăți șansele de concepție.  

Educă-te și informează-te

Înțelegerea procesului de FIV (fertilizare in vitro), a etapelor implicate și a posibilelor riscuri și provocări pe care le poți întâlni pe parcurs este unul dintre cele mai importante aspecte. Ambii parteneri implicați în acest proces trebuie să înțeleagă bazele științifice ale acestei tehnici de reproducere asistată, iar consultarea cu medicii specialiști în domeniu, grupurile de suport și discuțiile cu alte cupluri care se află sau au trecut prin acest proces completează în mod fericit cercetarea pe cont propriu, oferind o perspectivă  mai clară asupra ceea ce urmează și posibilitatea de a gestiona în mod înțelept propriile așteptări. 

Adoptați un stil de viață sănătos 

Fertilizarea in vitro este o „cursă” pentru ambii parteneri, iar adoptarea unui stil de viață sănătos este esențială dacă dorești să îți îmbunătățești șansele de câștig. Un regim alimentar echilibrat și sănătos, activitatea fizică regulată, renunțarea la obiceiurile nocive reprezentate de fumat și de consumul excesiv de alcool pot contribui la optimizarea stării generale de sănătate. Un astfel de corp sănătos este mai bine pregătit să facă față procedurilor medicale care te așteaptă și este în măsură să ofere embrionului șanse  mai bune de a se implanta și de a se dezvolta.

Învață să îți gestionezi stresul

Stresul are un impact semnificativ asupra sănătății fizice și mentale ale fiecărei persoane, afectând în mod negativ fertilitatea. Chiar dacă un stil de viață echilibrat este important pentru un corp sănătos, vizita ocazională făcută la fast-food în weekend nu poate fi considerată responsabilă pentru un eventual eșec. Nu uita că rata de succes a primei proceduri FIV este de aproximativ 25%, prin urmare setează-ți corect așteptările!

Cele mai citite articole

Tehnicile precum meditația, yoga, respirația profundă sau terapia cognitiv-comportamentală sunt instrumente eficiente de reducere a stresului și a anxietății asociate, în mod firesc, tratamentelor de fertilitate. Găsește soluția care te ajută pe tine să te relaxezi și fă-o parte din rutina ta zilnică! 

Acordă atenție sporită relației de cuplu

Tratamentele pentru fertilitate sunt solicitante din punct de vedere al relației de cuplu. Fiecare etapă a procesului îi introduce pe parteneri într-un roller coaster emoțional, de la speranță și entuziasm la frustrare și dezamăgire. Investiția financiară și emoțională este semnificativă, iar nesiguranța poate dezechilibra din punct de vedere mental chiar și pe cele mai rezistente persoane. 

Procedurile FIV sunt scumpe, iar povara financiară asociată este o altă sursă majoră de stres. Multe dintre cuplurile implicate în proceduri de fertilizare in vitro trec prin stări de tensiune, conflicte și senzația de inadecvare pe întreaga durată a acestui proces. În absența unei rețele de sprijin adecvate, majoritatea acestor cupluri se simt izolate și neînțelese, percepând imposibilitatea de a concepe natural ca pe un tabu judecat de societate. În aceste condiții, comunicarea deschisă între parteneri și susținerea reciprocă devin cu atât mai importante.

Păstrează o atitudine pozitivă

Pregătirea pentru un tratament de fertilitate ar trebui să implice o combinație de optimism și realism. Menținerea unei perspective pozitive, chiar și în situația unor statistici nu neapărat foarte încurajatoare, poate contribui la reducerea anxietății și la menținerea echilibrului emoțional; ambele sunt necesare pentru succes! 

Procedurile de reproducere asistată în general și fertilizarea in vitro în special sunt evenimente care presupun o mare doză de implicare emoțională și financiară. Obținerea de sprijin în acest sens este esențială pentru a putea naviga mai ușor prin marea de sentimente contradictorii și provocările inerente tratamentului. 

Cele mai citite articole