Mămicile care oferă bebeluşilor laptele praf încă de la naştere sau ca şi formula de completare la laptele matern trebuie să ştie câteva aspecte importante ale preparării şi depozitării acestei pudre cu un conţinut nutritiv foarte valoros.
Laptele praf nu este pur şi simplu o pudră ce poate fi păstrată în cutie, aşa cum este achiziţionat, preparat cu orice fel de apă şi oferit în orice fel de condiţii. Specialiştii în nutriţie şi medicii neonatologi oferă informaţii valoroase părinţilor care doresc să se asigure că le oferă copiilor laptele praf în cele mai bune condiţii posibile.
Cum se depozitează laptele praf?
Există reguli clare de depozitare a laptelui praf. Deşi vine în cutii care se închid ermetic, laptele praf formula conţine numeroase microorganisme care, în condiţii prielnice, adică în căldura se pot dezvolta şi aceasta dezvoltare nu va fi benefică pentru copii. Laptele praf trebuie ţinut la frigider după ce cutia este desfăcută, pentru a nu asigura un mediu propice dezvoltării bacteriilor ce pot dăuna sănătăţii tractului intestinal al bebeluşilor.
Cum se prepară laptele praf?
În ceea ce priveşte prepararea laptelui praf, aici sunt mai multe “reguli” de care părinţii sau îngrijitorii trebuie să ţină cont. Aceste reguli fac referire la:
Cele mai citite articole
· sterilizarea biberoanelor şi tetinelor înainte de utilizare. Această acţiune nu numai că este importantă, ci este necesară pentru a asigura sănătatea copiilor. Se poate folosi sterilizatorul electric, cuptorul cu microunde, sterilizarea prin fierbere sau la rece. Se recomandă sterilizare biberoanelor şi tetinelor înainte de fiecare hrănire cu lapte formula, cel puţin până la vârsta de 1 an;
· spălarea mâinilor înainte de prepararea laptelui praf. Se recomandă nu numai sterilizarea ustensilelor necesare pentru hrănirea bebeluşului cu lapte formula, ci şi spălarea mâinilor cu apă şi cu săpun astfel încât tot procesul să fie curat;
· alegerea apei potrivite pentru a prepara formula de lapte. Se recomandă apa din comerţ, specială pentru bebeluşi pentru a prepara în mod corespunzător formula de lapte praf. De asemenea, se poate prepara formula de lapte şi cu apă de la robinet, cu condiţia să fie fiartă şi răcită. Atunci când se oferă laptele praf preparat copiilor, acesta trebuie să fie la temperatura potrivită.
Cum se depozitează laptele praf deja preparat? La cât timp poate fi oferit copilului după preparare?
O altă întrebare pertinentă în ceea ce priveşte tot ce ţine de laptele praf este legată de modalitatea de depozitare a laptelui praf deja preparat. Formula de lapte praf trebuie folosită imediat după preparare, de preferat. Dacă bebeluşul nu mănâncă în următoarea oră şi laptele este ţinută la temperatura camerei în biberon, atunci acesta trebuie aruncat.
Laptele praf nu se poate păstra de la o masă la alta, teoretic. Practic, dacă este ţinută formula de lapte preparat la frigider, maxim 24 de ore, poate fi oferită copilului după ce este încălzit biberonul într-un vas de apă încălzită.