Frenul lingual este o bucată de țesut moale care constă într-o linie subțire între buze și gingii. Există, de asemenea, frenul care se află de-a lungul bazei limbii și se conectează la podeaua gurii. Frenul poate varia în grosime și lungime în funcție de persoană.
Dacă una sau mai multe părți ale frenului gurii interferează cu utilizarea normală a gurii în mod repetat, medicul dentist poate recomanda îndepărtarea chirurgicală. Acest tip de intervenție chirurgicală se numește frenectomie.
Ce este frenectomia și când se impune?
Frenectomie este o procedură chirurgicală în care țesutul de atașament este tăiat sau schimbat. Procedurile de frenectomie sunt destul de frecvente, mai ales în perioada de viață a sugarului. De cele mai multe ori, scopul intervenției orale este rezolvarea problemei limbii sau a buzelor. Dacă frenul este prea scurt sau prea strâns, acesta poate interfera cu alăptarea, înghițirea sau dezvoltarea vorbirii.
Frenectomia linguală și frenectomia buzelor
Frenul lingual leagă limba de podeaua gurii. Lungimea frenului lingual variază de la persoană la persoană. În unele cazuri, oamenii se nasc cu un fren lingual foarte scurt. Acest fren scurtat limitează mișcarea limbii.
Această afecțiune, numită și anchiloglosie, afectează aproximativ 5% dintre sugari și este mai frecventă la băieți decât la fete. Frenul lingual scurt poate interfera cu alăptarea în copilărie. O operație rapidă numită frenectomie linguală poate oferi limbii un interval mai mare de mișcare.
Cele mai citite articole
Dacă acest fren este mai scurt decât în mod normal, poate provoca dificultăți în dezvoltarea vorbirii. Această afecțiune este un tip de aderență a buzelor. Aderența buzelor poate fi, de asemenea, o problemă cu dezvoltarea dinților și poate face dificilă curățarea completă a gingiilor și a dinților frontali. Acest lucru crește riscul de boli ale gingiilor și alte complicații dentare. Ca soluție, frenectomia buzelor poate oferi buzei superioare mai multă mobilitate.
În ce constă operația de frenectomie?
În majoritatea cazurilor, procedura de frenectomie orală este destul de simplă. În primul rând, se va aplica un anestezic local pentru a amorți zona, apoi dentistul va efectua o tăiere rapidă a frenului folosind un bisturiu, o foarfecă chirurgicală sau un cauter. Dacă legarea buzelor este mai complicată, pot fi necesare câteva cusături pentru a închide incizia.
Frenectomia poate fi efectuată si cu ajutorul laserului. Această procedură este minim invazivă și nu presupune folosirea bisturiului sau firelor de sutură. De asemenea, frenectomie laser pentru copii minimizează riscul de infecție și pierderi de sânge.
O frenectomie este relativ simplă de efectuat la un sugar. Riscurile și complicațiile sunt minime. Bebelușii cu aceste afecțiuni nu se pot hrăni corespunzător. Acest lucru poate duce la creșterea lentă în greutate sau la scăderea în greutate la copil.
Odată cu vârsta, cavitatea bucală se schimbă considerabil. Chiar dacă frenul este scurt, vorbirea se poate dezvolta normal – este posibil ca tratamentul să nu fie necesar. Procedura este aceeași ca și pentru copii, cu excepția faptului că poate necesita un timp de recuperare mai lung. În ciuda acestui fapt, recuperarea după o frenectomie orală este, în general, simplă.