Igiena dentară este elementul central al unei sănătăți optime a danturii. La copii, aceasta poate fi dificil de realizat în unele situații, deoarece ei nu au deprins încă obiceiul de a-și curăța dinți regulat. Ca părinte, devine sarcina ta de a-l ghida pe cel mic către o dantură sănătoasă.
Purtarea unui aparat dentar poate aduce unele provocări, dar nu face imposibilă realizarea unei igiene perfecte. Este important a-l învăța pe cel mic regulile de bază, iar ulterior, în funcție de aparatul dentar ales, poți aduce unele modificări.
Spălarea periodică pe dinți
Igienizarea cavității bucale începe cu o periere temeinică. Poți alege o periuță electrică pentru copilul tău. În acest fel, te asiguri că toate suprafețele dentare sunt curățate optim. De asemenea, pentru ca lucrurile să fie mai atractive, alege un model cu personajul sau animăluțul favorit al celui mic. Perierea necesită a fi efectuată după fiecare masă.
Totodată, este important a stabili împreună cu medicul stomatolog care este cea mai potrivită periuță și pastă de dinți. Poți opta pentru o pastă aromată, fructată. Aceste paste de dinți conțin cantitatea optimă de fluor, dar și atrag prin aroma dulceagă.
Pentru a completa ritualul de spălare, optează pentru un duș bucal, special destinat copiilor. Acesta permite curățarea spațiilor interdentare și a celor dintre aparat și dinte de resturile alimentare. Iar la final, alege o apă de gură aromată, pentru o respirație proaspătă și un plus de protecție împotriva formării plăcii bacteriene.
Curățarea aparatului dentar
Cele mai citite articole
De cele mai multe ori, la copii se preferă alegerea unui aparat dentar mobil. Acesta este mai comod, iar curățarea acestuia se realizează mai ușor. De asemenea, pentru a obține rezultatele dorite este necesar ca aparatul să fie purtat minimum 16 ore pe zi. Așadar, se poate bucura și de câteva momente fără aparat.
Aparatul se îndepărtează de pe dantură înainte de fiecare masă. Acesta este un moment bun pentru igienizarea sa. Se utilizează o pastă și o periuță specială și se urmărește a curăța foarte bine fiecare zonă. În caz contrar, resturile rămase pot conduce la apariția cariilor dentare, dar și calitatea aparatului va scădea în timp. Suplimentar față de perierea aparatului, este necesar a-l imersa timp de câteva minute într-o soluție destinată acestuia. Pe lângă rolul de igienizare, soluția are și efect antimicrobian.
De asemenea, este important a-l învăța pe copilul tău să nu consume dulciuri sau băuturi acidulate când poartă aparatul dentar. Acestea vor adera la aparat, iar în timp, se va deteriora.
Controlul periodic la medicul ortodont
La început, purtarea unui aparat dentar poate constitui o provocare atât pentru copil, cât și pentru părinte. Medicul ortodont este cea mai potrivită persoană pentru a da sfaturi și a face recomandări. Așa că respectă programările la cabinetul deStomatologie Bucuresti sau orice alt oraș și întreabă-l orice nelămurire ai.
Vizitele regulate la medic sunt importante și pentru a monitoriza modificările care apar la nivelul danturii, dar și pentru a determina dacă aparatul dentar și-a păstrat poziția corectă. În timp, ca urmare a manevrării zilnice, poziționarea acestuia poate fi suferi modificări. Ca urmare, rezultatele mult așteptat vor întârzia să apără. Dar medicul ortodont poate remedia aceasta, printr-o simplă reglare a aparatului dentar.
Igiena dentară, curățarea aparatului dentar și vizitele periodice la medic sunt factori cheie pentru menținerea sănătății dentare a celui mic. Asigură-te că faci din toate acestea o poveste frumoasă, în care eroul să fie chiar copilul tău. Astfel, sigur îl vei atrage să fie responsabil și implicat.