Sarcina are un impact semnificativ asupra corpului și stării generale de bine. Este evident faptul că, în timpul sarcinii, somnul este deosebit de important, însă la fel de evident este și faptul că, deseori, foarte multe femei însărcinate se confruntă cu probleme de somn: stări de oboseală, apatie, reprize scurte de somn și chiar insomnii.
Sarcina este obositoare, întrucât nivelurile hormonului numit progesteron cresc, iar metabolismul funcționează la un nivel ridicat. Acest lucru provoacă somnolență în timpul zilei și oboseală. De asemenea, dacă mai ai și alt copil sau copii de îngrijit, starea de oboseală se accentuează drastic.
Cum afectează sarcina somnul?
Există o serie de simptome care se manifestă și fac ca somnul in sarcina să fie dificil. Ulterior, acestea se traduc prin perturbarea calității somnului și a numărului de ore de somn, implicit printr-o continuă stare de somnolență și oboseală. Printre cele mai cunoscute simptome se numără greața și vărsăturile matinale, urinarea frecventă în timpul nopții, durerile de spate.
De asemenea, disconfortul fizic poate fi accentuat și de către durerile de la nivelul sânilor sensibili, mișcările fătului, crampe la nivelul picioarelor, apneea din timpul somnului și dificultățile de respirație. La nivel psihic, se manifestă anxietatea privitoare la cum vor decurge travaliul și nașterea, care pot cauza stări de stres și instabilitate emoțională.
Poziții de somn și sfaturi pentru sarcină
Cele mai citite articole
Toate aceste variabile afectează mult somnul, diminuându-i calitatea. Totuși, există câteva sfaturi pe care ar trebui să le ai în vedere pentru a putea dormi mai bine, respectând necesitățile fiziologice ale organismului. Spre exemplu, se recomandă ca poziția de somn adoptată de către femeile însărcinate să fie una pe partea laterală, deoarece alte poziții pot fi dăunătoare fătului.
Cu toate acestea, nu-ți face griji dacă te trezești pe spate. În plus, folosește perne amplasate între genunchii îndoiți sau sub burtă. De asemenea, poți lua și anumite măsuri pentru a gestiona tulburările de somn din timpul sarcinii, cum ar fi amenajarea unui dormitor cu lumină obscură, liniștit și relaxant și temperatură favorabilă. Stabilește-ți ore de somn și încearcă să le respecți.
Este demonstrat și faptul că activitatea fizică regulată, moderată, din timpul sarcinii, te poate ajuta să dormi mult mai ușor. Când vine vorba de alimentație, încearcă să eviți mesele abundente, mâncând cantități mici, dar mai des decât de obicei. Pentru a evita arsurile la stomac, evită să mănânci cu trei ore înainte de a te băga în pat. Învață tehnici de relaxare.
Somnul după sarcină
Dacă somnul a fost deficitar în timpul sarcinii, atunci trebuie să știi că nici după ce naști lucrurile nu se ameliorează. Bineînțeles, lucrurile depind de multe variabile, însă, în general, bebelușii nu au ritm stabilit de somn, într-un interval anume. De aceea, s-ar putea să fie nevoie să te trezești deseori seara pentru a-l alăpta și pentru a-i fi alături. Somnul copilului este divizat, nu urmează un tipar prestabilit, iar regresia somnului la copii si bebelusi este greu de gestionat.
Deoarece ritmul circadian (alternanța zi-noapte) nu este bine stabilit la copii, iar la început dorm destul de mult, regresia apare în momentul în care orarul de somn normal al unui copil, din primele luni de viață, începe să se diminueze, în timp ce, încetul cu încetul, face trecerea spre un ritm nictemeral specific adulților. Acea perioadă este deosebit de grea pentru părinți dar, în general, problemele se amortizează odată cu trecerea timpului.