Hrănirea sugarului în vremea pandemiei. Ce trebuie să știe mămicile

Pandemia de coronavirus ne-a modificat în doar două luni tuturor viața, iar perspectiva pe care nu o putem ignora conform căreia orice mămică are sau poate avea la un moment dat (mai apropiat sau mai îndepărtat) o infecție cu Covid-19 pune niște probleme foarte mari cu privire la hrănirea copilului sugar.

Dacă ai sau vei avea neșansa și tu ca să te îmbolnăvești de coronavirus, există anumiți pași simpli, dar importanți, pe care îi poți urma ca să reduci riscul de a-ți infectat copilul sugar.

Iată ce trebuie să faci pentru a preveni îmbolnăvirea unui copil de până la un an cu noul coronavirus:

1. Atunci când tușești sau strănuți acoperă-ți gura și nasul întotdeauna cu un prosop pe care să îl pui imediat după aceea la spălat. Apoi urmează să te speli tu însuți foarte bine pe mâini minim 20 de secunde cu apă și săpun sau să folosești produse de deshidratare sigure.

O precizare importantă: deși vezi la televizor că medicii recomandă ca să tușești sau să tușești în pliul cotului, acest lucru nu este deloc indicat când este vorba de o mămică ce are un copil sugar. Motivația este simplă: fix acesta este locul în care se ține capul copilul când este legănat sau alimentat natural sau cu o formulă de lapte praf! Folosește un prosop pentru asta pentru siguranță!

2. Folosește o mască când dai copilului să sugă. Suplimentar, poți purta și o vizieră medicală pe față în timpul alăptării.

Este recomandabil ca să vorbești blând cu micuțul și să menții contactul vizual cu acesta, pentru ca el să se obișnuiască treptat cu echipamentul de protecție pe care îl porți. Totuși, nu îl lăsa ca să îți atingă fața, masca sau viziera, oricât ar fi de frustrant. Este spre binele lui!

3. Spală-te pe mâini și față înainte, dar și după ce îți atingi copilul.

4. Curăță și dezinfectează periodic cu produse sigure suprafețele din jurul zonei în care stă cel mic.

5.Încearcă să pui copilul ca să doarmă într-un pătuț aflat la 1,5 metri (doi pași mari), nu îl culca alături de tine în pat pentru a preveni o infectare cu coronavirus mamă – sugar.

6. Dacă simptomele te fac să te simți foarte rău, găsește pe cineva care să te poată ajuta în îngrijirea micuțului.

Evident că primul gând când cauți o persoană de încredere care să te ajute este la mamă sau la bunică, dar dacă aceasta face parte dintr-o grupă de risc (adică dacă are peste 65 de ani sau prezintă afecțiuni grave de sănătate precum diabet, boli de inimă sau de plămâni, obezitate), atunci renunță și caută o altă variantă (tatăl este o soluție perfectă pentru acei copii hrăniți cu formule de lapte praf, deci este bine ca să o ai în vedere cu prioritate, mai ales că astfel se sudează mai bine și relația dintre bebeluș și el).

Evident, acea persoană care va îngriji și hrăni copilul cu lapte praf pe perioada când tu, în calitate de mămică nu o poți face, va trebui ca să respecte toate regulile menționate mai sus.

Cele mai citite articole

Medicii de pretutindeni au declarat că alăptarea este cel mai sigur mod de a hrăni un bebeluș în această stare de urgență prin care omenirea trece în 2020.

Chiar dacă ai ghinionul de a fi ieșit pozitivă la testul Covid-19 se pare că nu există vreun pericol să îți alimentezi copilul natural, dacă medicul, analizând starea în care te găsești va permite acest lucru.

Având în vedere că periculosul coronavirus nu a fost găsit până acum în laptele matern, nu ar trebui ca să îți privezi copilul de bogăția de nutrienți pe care acest mod de alimentație a sugarului îl aduce bebelușului.

Așadar, nu ai niciun motiv să oprești alăptarea în pandemie dacă sunt respectate întocmai regulile de igienă.

Dacă micuțul se hrănește cu lapte praf, atunci este obligatoriu ca să purtați întotdeauna echipamentul adecvat (haine curate, mască, chiar vizieră medicală) și să preparați laptele praf în condiții stricte.

După ce ai terminat de hrănit copilul, biberonul trebuie sterilizat și depozitat cu grijă până la următoarea hrănire a celui mic.

Copilul are nevoie de lapte praf, dar nu găsești formula recomandată inițial de pediatru?

Nu este necesar să folosești neapărat aceeași formulă pentru sugari utilizată anterior declanșării pandemiei Covid-19, cu excepția cazului în care medicul pediatru recomandă expres o anumită formulă specifică.

Dacă la magazin sau farmacie se înregistrează lipsa produsului de pe stoc, poate să fie necesar să schimbi marca de lapte praf. Cel mai important aspect pe care trebuie ca să îl ai în vedere dacă trebuie să procedezi astfel este ca să utilizezi formula recomandată pentru vârsta copilului.

Este bine să te sfătuiești și cu medicul pediatru în acest sens. Acesta îți poate face niște recomandări extrem de prețioase în această perioadă pentru micuțul tău care este alimentat cu o formulă de lapte praf normală sau specială.

Dacă copilul are vârsta sub 12 luni poți cumpăra formule de lapte praf anume realizate pentru hrănirea bebelușilor de la naștere până la 6 luni (tip 1).

Dacă bebelușul are între 7 și 12 luni formulele tip 2 sunt potrivite, dar în caz de urgență se poate continua cu formula nr. 1.

Mai mult decât atât, dacă copilul are peste un an este sigur să se treacă la laptele de vacă completat cu alimentație potrivită. Evident, faceți acest lucru doar după o discuție cu medicul pediatru realizată chiar și telefonic sau online, pe Skype.

Înainte însă de a lua orice decizie radicală de acest fel (schimbarea formulei de lapte praf), încearcă să cauți produsul cu care este obișnuit cel mic și online. Există magazine specializate în comercializarea de lapte praf unde s-ar putea să existe pe stoc. Și chiar la prețuri mai mult decât accesibile!

Cele mai citite articole