Educatia se afla in centrul societatii

Educatia este una dintre pietrele de temelie ale societatii de bunastare finlandeza. Ne mandrim cu un sistem educational care ofera oportunitati egale pentru educatie pentru toti. In Finlanda, invatamantul prescolar si superior este gratuit. Noul program de baza pentru invatamantul prescolar si de baza adoptat in 2016 se concentreaza pe invatare, nu pe directie. Profesorii finlandezi sunt foarte educati si s-au angajat puternic in activitatea lor.

Sistemul de invatamant finlandez este grupat in niveluri de invatamant. Sistemul finlandez nu are praguri. Studentii isi pot continua studiile la un nivel superior de invatamant.

Sistemul de invatamant finlandez este format din:

  1. educatia si ingrijirea timpurie a copiilor, care sunt oferite copiilor inainte de inceperea educatiei obligatorii,
  2. educatia prescolara care este oferita copiilor in anul care precede inceperea invatamantului obligatoriu,
  3. educatie de baza de noua ani (scoala cuprinzatoare), care este obligatorie,
  4. invatamantul secundar superior, care este fie invatamant secundar general, fie educatie profesionala si formare profesionala;
  5. invatamant superior oferit de universitati si universitati de stiinte aplicate.
  6. In plus, educatia adultilor este disponibila la toate nivelurile.
  7. Imagine mai mare a sistemului de invatamant finlandez.

Educatia si ingrijirea copilului timpuriu sprijina dezvoltarea, invatarea si bunastarea unui copil

Educatia si ingrijirea timpurie a copilariei  combina educatia, predarea si ingrijirea intr-un mod sistematic si orientat spre obiective. Scopul este de a promova dezvoltarea, sanatatea si bunastarea copiilor, precum si imbunatatirea oportunitatilor de invatare ale copiilor.

Cele mai citite articole

Autoritatile locale, adica municipalitatile, sunt responsabile de furnizarea pentru copiii sub varsta scolara. Pentru educatia si ingrijirea copilului timpuriu se percepe o taxa de client. Taxa este determinata pe baza veniturilor si marimii familiei si a timpului petrecut de copil.

Liniile directoare nationale privind educatia si ingrijirea copilului din Finlanda, aprobate de Agentia Nationala pentru Educatie din Finlanda, ghideaza planificarea si implementarea continutului si functioneaza ca baza pentru elaborarea programelor de invatamant.

Educatia prescolara imbunatateste oportunitatile de invatare ale copiilor

Scopul educatiei prescolare este imbunatatirea oportunitatilor de invatare si dezvoltare ale copiilor. Invatamantul prescolar joaca un rol important in continuul de la educatia si ingrijirea timpurie a educatiei de baza. Din 2015, participarea la educatia prescolara a fost obligatorie pentru toti copiii din Finlanda. Invatamantul prescolar este oferit gratuit.

Persoana care a avut in custodie un copil trebuie sa se asigure ca acesta participa la educatia prescolara sau la alte activitati corespunzatoare care indeplinesc obiectivele stabilite pentru educatia prescolara. Curriculumul national de baza pentru invatamantul prescolar, aprobat de Agentia Nationala Finlandeza pentru Educatie, ghideaza planificarea continutului invatamantului prescolar si functii ca baza pentru elaborarea programelor locale.

Una din cele mai bine cotate centre de educatie si cercetare romano – finlandeze este Seva Edu care ofera un calendar complex si complet al acitivtatilor necesare fiecarui student.

Cele mai citite articole