Majoritatea adulților ar avea o dantură frumoasă și sănătoasă dacă ar fi fost învățați încă de la o vârstă fragedă despre importanța igienei orale și necesitatea controalelor periodice la medicul stomatolog. Încă de la erupția primului dinte al bebelușului trebuie începută igiena orală și periajul dinților. Tot atunci ar trebui să aibă loc și prima vizită într-un cabinet de stomatologie copii – medicul pedodont poate observa din timp dacă cel mic va avea probleme orale și le poate preveni (una dintre cele mai frecvente probleme întâlnite în rândul copiilor este demineralizarea).
Când ar trebui să aibă loc prima vizită la medicul ortodont?
În momentul în care încep să cadă dinții de lapte și să apară cei permanenți, adică în jurul vârstei de 7-8 ani, copilul trebuie văzut și de un medic ortodont pentru evaluarea stadiului de dezvoltare a oaselor maxilarului, a mușcăturii, dar și a alinierii dinților. Medicul este singurul care poate stabili dacă copilul are sau nu nevoie de aparat dentar, însă există și câteva semne pe care părintele le-ar putea observa și care ar putea indica către o astfel de procedură dentară.
Care sunt semnele care indică faptul că cel mic ar avea nevoie de aparat dentar?
Cele mai citite articole
Unele semne sunt vizibile, cum ar fi dinți înghesuiți sau strâmbi, dinți crescuți într-o poziție anormală sau apariția unor spații interdentare mari. Alte semne pot fi trecute destul de ușor cu vederea de către părinți: pierderea mai devreme a dinților de lapte sau apariția întârziată a dinților permanenți sau dificultăți de masticație. Mușcătura incorectă sau formele grave ale malocluziei pot fi observate doar de către un medic specialist. Multe dintre aceste probleme apar pe fondul unor obiceiuri nu tocmai bune cum ar fi folosirea suzetei pentru o perioadă mai lungă de timp, suptul degetului sau alimentația incorectă – toate aceste obiceiuri ar putea fi prevenite dacă cei mici ar fi duși de către părinți periodic la medicul stomatolog.
În ce constă tratamentul ortodontic la copii?
Majoritatea copiilor încep un tratament ortodontic în jurul vârstei de 11-12 ani, atunci când procesul de erupție al dinților permanenți s-a încheiat. În funcție de gravitatea problemelor identificate, medicul poate recomanda un aparat dentar invizibil, aparat dentar mobil sau fix, elastice pentru corecția mușcăturii sau diverse dispozitive (cum ar fi dispozitivul de tip Headgear) care corectează creșterea maxilarelor. Cu cât tratamentul este început mai devreme, cu atât el va fi mai simplu. Există cazuri în care se iau anumite măsuri pentru ghidarea dinților definitivi în pozițiile corecte sau pentru corectarea anumitor probleme încă din faza dinților de lapte. Specialiștii susțin că un astfel de tratament ortodontic timpuri ajută și la reducerea duratei tratamentului ortodontic început după erupția dinților permanenți.
Dacă te numeri printre adulții care au crescut cu frica de dentist, s-au trezit peste ani cu diverse probleme orale mai mult sau mai puțin grave și au regretat amânarea vizitelor periodice la medicul stomatolog, asigură-te că cel mic va avea parte de o dantură sănătoasă și de un zâmbet fermecător! Învață-l de la o vârstă fragedă despre obiceiurile de igienă orală și familiarizează-l cu cabinetul stomatologic – vei vedea că va merge cu încredere, odată ce va prinde încredere în echipa medicală.