Deși testul de sarcină și ecografia reprezintă cele mai sigure metode de confirmare a unei sarcini, există o serie de simptome pe care le poți identifica, încă, din primele săptămâni de sarcină. Pe lângă întârzierea ciclului menstrual, pot apărea simptome la nivel digestiv, senzorial sau poți experimenta modificări ale stării generale. Haideți să descoperim în continuare care sunt primele simptome care pot indica prezența unei sarcini.
Când debutează simptomele?
În medie, durata unei sarcini considerate la termen este de 40 de săptămâni. Ultimul ciclu menstrual este considerat prima săptămână de sarcină și, în funcție de prima zi a acestuia, se calculează și termenul aproximativ al nașterii. Din acest motiv, primele săptămâni de sarcină nu vor fi însoțite de simptome evidente, majoritatea modificărilor apărând abia începând cu săptămâna 4.
Care sunt cele mai comune simptome?
Întârzierea menstruației
Unul dintre cele mai clasice și cunoscute semne ale sarcinii este reprezentat de întârzierea ciclului menstrual. În momentul în care ovulul fertilizat de spermatozoid ajunge în uter se implantează la acest nivel, iar mucoasa uterină nu va mai fi eliminată, astfel că nu va mai apărea sângerarea lunară. Cu toate acestea, există numeroase alte cauze ale întârzierii menstruației, în special, dacă ciclul menstrual este neregulat. Cele mai comune cauze ale întârzierii menstruației (cu excepția sarcinii) sunt:
- Dezechilibrele hormonale;
- Medicamentele (antipsihotice, antidepresive);
- Stresul și efortul fizic excesiv;
- Menopauza.
În cazul sarcinii, odată ce procesul de implantare este finalizat, organismul va începe să producă hormonul numit gonadotropină corionică umană (hCG), menit să ajute organismul să păstreze sarcina. Din acest motiv, cea mai sigură metodă de a confirma prezența unei eventuale sarcini este efectuarea testului de sarcină care detectează nivelul urinar de hCG.
Durerea de cap
Debutul sarcinii este caracterizat de o multitudine de schimbări ale nivelurilor plasmatice ale hormonilor, putând conduce la apariția durerilor de cap.
Scurgerile vaginale
Unele femei pot avea scurgeri vaginale ușor sanguinolente la debutul sarcinii ce pot fi confundate cu menstruația. Aceste scurgeri sunt cauzate, cel mai frecvent, de implantarea oului în uter, fenomen care are loc la 1-2 săptămâni după fertilizare. Totuși, sângerarea poate fi un semn al unei complicații a sarcinii precum avortul, sarcina ectopică sau placenta previa. Ia legătura cu medicul dacă ești îngrijorată cu privire la prezența sângelui în secrețiile vaginale.
Oboseala
Cele mai citite articole
Nivelul de progesteron va crește la începutul sarcinii și acest lucru poate conduce la instalarea unei stări de oboseală, somnolență sau chiar epuizare.
Modificări la nivelul sânilor
Schimbările hormonale sunt responsabile și de modificări la nivelul sânilor precum umflarea lor sau senzația de tensiune. Aceste simptome vor dispărea pe măsură ce organismul se adaptează schimbărilor hormonale.
Balonarea și constipația
Simptomele digestive precum balonarea și constipația apar ca urmare a încetinirii tranzitului, efect cauzat, de asemenea, de modificările hormonale ce apar la începutul sarcinii.
Greața
Alături de întârzierea menstruației, greața reprezintă un alt simptom clasic al sarcinii. Deși sunt cunoscute sub numele de „grețuri matinale”, ele pot apărea pe tot parcursul zilei și sunt, în general, mai intense spre sfârșitul primului trimestru de sarcină. În concluzie, există o serie de simptome care ne pot ajuta să identificăm prezența unei sarcini, însă, cele mai de încredere metode de confirmare rămân testul de sarcină și ecografia pelvină.
Surse informative
Holland, Kimberly. Pregnancy Symptoms: 15 Early Signs That You May Be Pregnant. 5 Sept. 2018, www.healthline.com/health/pregnancy/early-symptoms-timeline.