Reguli de igiena orala pentru bebelusi. Care este varsta la care un copil poate folosi pentru prima oara pasta de dinti

In viata fiecarui copil, inca de la cele mai fragede varste, trebuie sa-si gaseasca locul un prieten dentist. Caruia cei mici trebuie sa-i faca o vizita o data la fiecare sase luni.

Acest prieten are insa nevoie si de ajutorul parintilor, care trebuie sa insiste cu respectarea principiilor igienei orale. Iata care sunt etapele, odata cu aparitia primului dintisor.

Totul incepe cu aparitia primului dintisor. Mai putin in cazul bebelusilor alaptati, pentru care riscul dezvoltarii cariilor de lapte este foarte mic. Laptele matern nu atinge suprafetele dintilor. Trecerea la biberon aduce cu sine schimbari.

Dr Cristina Tanase, medic dentist: “La tetina laptele stagneaza in gura, pe dinti. Peste noapte laptele stagneaza in gura, secretia salivara este scazuta si are loc atacul acid.”

Din acest motiv, peste noapte, copilul poate sa primeasca, la orice varsta doar apa pentru hidratare. Este o regula a sanatatii digestive, dar si a sanatatii orale pentru toata viata.

Primul dinsor apare in jurul varstei de sase luni. Tot de atunci, trebuie inceputa si igiena dentara. Prima oara, se foloseste un tifon pentru curatarea dintilor. Cand numarul acestora creste, se recomanda folosirea unei periute special concepute pentru primii dintisori. Nu si folosirea unei paste de dinti pana in 2 ani. Dupa aceasta varsta, se pot folosi produse cu nivel redus de fluor, lipsite de zahar si cu gust de fructe.

De asemenea, trebuie tinut cont si de regulile de alimentatie.

Dr Cristina Tanase, medic dentist: “Multi aleg sucul neindulcit sau cu inlocuitor de zahar. Inlocuitorii de zahar contin citrati care de asemenea demineralizeza suprafetele dentare. La fel si sucul de fructelor, oricat de natural ar fi, creste aciditatea foarte mutl si ataca dintii. Se recomanda, pentru mentinerea sanatatii orale la varste mici orice lichid neindulcit.”

Dr Florin Lazarescu, societatea europeana de cosmetica dentara: “Dulcele, spre deosebire de celelalte alimente, are aceasta proprietate de a se cantona si potenteaza efectul nociv.”

Pe suprafetele dentare demineralizate, apare cu usurinta caria dentara.

Sursa