Cum te poate ajuta un psiholog?

La un moment dat sau altul în viață, toți trăim dificultăți psihologice. Se poate întâmpla brusc, din cauza unui eveniment care îți schimbă viața, sau treptat, prin acumularea de experiențe care ajung să devină insuportabile. În aceste vremuri, a fi ajutat de un cu problema ta și cu cunoștințe sale relevante poate face diferența.

Ce înseamnă să apelezi la un psiholog?

Tratamentul psihologic este un efort de colaborare între două persoane care urmăresc un scop comun care este bunăstarea ta. Este o întâlnire într-un spațiu de non-judecată și respect care te ajută să înțelegi mai bine ce se întâmplă în interiorul tău.

Pentru mulți oameni, rolurile posibile ale unui psiholog rămân un mister. De fapt, oamenii își pun uneori următoarele întrebări: Cum te poate ajuta un psiholog? Chiar ai o problemă? Cum are loc un consult psihologic? Decizia de a vizita un psiholog poate fi dificilă, mai ales atunci când așteptările tale sunt neclare.

Un psiholog este un profesionist care își propune să construiască o relație de încredere cu clienții săi. În mod normal, este creat printr-o abordare obiectivă a înțelegerii și gestionării dificultăților tale. În plus, psihologul ascultă atent și empatic, fără a te judeca.

Psihologul te poate ajuta, printre altele să îți înțelegi/definești problemele tale, să identifici cele mai bune modalități de abordare a acestor probleme, să implementezi noi strategii pentru a face față problemei și să previi recurența problemelor în viitor.

Ce face un psiholog?

Activitatea psihologului constă în a:

  • evalua funcționarea psihologică și sănătatea mintală a persoanei;
  • identifica intervențiile sau tratamentele care ar putea ajuta;
  • efectua intervențiile sau tratamentele pe care este autorizat să le facă, de exemplu psihoterapie;

Psihologii efectuează multe intervenții. Acestea sunt cel mai adesea consultați pentru:

  • Diagnosticul psihologic

Discutând cu tine și efectuând teste, dacă este cazul, psihologul îți evaluează resursele, punctele forte, limitările și dificultățile, care îți pot afecta gândirea, starea de spirit sau comportamentul. Diagnosticul psihologic are ca scop identificarea problemei tale și determinarea planului de intervenție sau de tratament.

Doar psihologii  sunt autorizați să pună un diagnostic psihologic.

  • Diagnosticul neuropsihologic

Neuropsihologul folosește mai multe teste și chestionare pentru a evalua diferite funcții cognitive, inclusiv atenția, memoria și raționamentul și abilitățile de organizare. Aceste instrumente sunt alese în funcție de problema ta și de caracteristicile tale personale. Interpretarea rezultatelor obținute face posibilă stabilirea unui diagnostic neuropsihologic care urmărește să concluzioneze dacă ai sau nu tulburări cognitive și să specifice natura și severitatea acestora. 

  • Psihoterapie

În timpul ședințelor de psihoterapie, tu te adâncești în gânduri, emoții, comportamente sau obiceiuri care te-au determinat să consulți un psiholog online. Psihoterapia este un tratament eficient care poate lua mai multe forme în funcție de abordarea și tehnicile recomandate de psiholog.