Cum sa vorbesti cu copiii tai despre divort

Cand o relatie de cuplu inceteaza sa functioneze, incepe un proces de schimbare. Aceste procese de separare sunt dureroase si, in unele cazuri, traumatice. Atat pentru parinti cat si pentru copii.

Parintii nu trebuie doar sa faca fata propriei lor dureri, dar trebuie si sa-si ajute copiii sa inteleaga tot ce se intampla. Explicarea schimbarilor ii va ajuta sa faca mai usor fata separarii.

Poate una dintre cele mai grele situatii ca un cuplu este confruntarea cu despartirea. Este o situatie care implica multe sentimente asociate: un sentiment de pierdere, nesiguranta, frica, uneori anxietate, tristete etc. Atunci cand sunt copii implicati in acea relatie, situatia poate deveni si mai dificila. Specalistii de la https://ad-avocat.ro/ recomanda intotdeauna negocierea si medierea in acest proces si cu atat mai mult daca sunt copii implicati.

Este greu sa stii cum sa vorbesti cu copiii despre divort. Cu toate acestea, cercetarile au aratat ca vorbind despre asta, le este de mare ajutor. Explicarea divortului ii ajuta sa inteleaga ceea ce se intampla in familie.

Pregateste momentul pentru a vorbi cu copilul

Sa-i explici fiului tau ca te desparti nu este usor, dar este foarte benefic pentru el. Ii dai ocazia sa inteleaga ce se intampla si il asiguri ca ambii parinti inca il iubesc la fel, chiar daca nu locuiti cu totii impreuna.

Dar pentru ca aceasta comunicare sa fie eficienta si pentru a reduce trauma separarii, trebuie pregatita. Nu este suficient sa stai in fata copilului si sa scoti primul lucru care iti vine in minte. Acest lucru nu va face decat sa va inrautateasca situatia.

10 sfaturi pentru a explica divortul copilului

1. Pregatiti o conversatie cu  toti membrii familiei prezenti: atat parintii, cat si toti copiii.

2. Folositi un limbaj simplu si clar, cu explicatii scurte. Vorbeste cu respect fata de celalalt parinte pentru a nu rani referentii emotionali ai copilului tau.

3. Transmite calm si seninatate. Nu numai cu ceea ce spui, ci si cu gesturile si tonul vocii.

4. Explicati ca este o decizie finala luata de ambii parinti . Nu da optiunea unei reconcilieri viitoare, deoarece asta va alimenta imaginatia copilului tau si nu ii va permite sa asimileze separarea intr-un mod adecvat.

5. Spune-i copilului tau clar cum va fi noua situatie: cu cine va trai, cum vor fi weekendurile, cand se vor schimba rutinele…

6. Subliniaza ca nimeni nu este de vina, mai ales copilul tau.

7. Insistati ca veti continua sa va iubiti fiul la fel ca intotdeauna.

8. Ajutati-l sa-si exprime emotiile de furie sau tristete. Intreaba-l ce gandeste si ce simte.

9. Incercati sa nu va schimbati prea mult rutinele . Mentinerea unor obiceiuri iti va oferi siguranta pentru ca vei putea anticipa ce se va intampla.

10. Raspundeti la toate intrebarile dvs. Folositi ascultarea activa pentru a face copilul sa se simta binevenit.

Unii parinti cred ca dupa acea zi in care le explica copiilor ca vor divorta, totul este gata. Dar nu este asa.

In timpul acestui proces de asimilare, si pana la stabilirea noilor rutine ca obiceiuri, cateva dintre actiunile pe care le poti intreprinde pentru a-ti ajuta copilul sunt:

  • – Facilitati relatia copilului cu celalalt parinte. In acest fel sentimentul de abandon va fi atenuat si se vor mentine referentii lor afectivi.
  • – Pastreaza opiniile pozitive pe care copilul tau le are fata de celalalt parinte. Este o modalitate de a favoriza ca nu pierdeti legatura emotionala.
  • – Impartasiti treburile si preocuparile copilului dvs. Astfel el va creste simtindu-se protejat si iubit de ambii parinti.
  • – Nu-ti folosi copilul ca spion sau mesager. Nu-l implica in luptele tale, pentru ca asta ii va provoca multa durere si confuzie.

Amintiti-va ca copiii sufera odata cu divortul parintilor, dar nu ei sunt cei care divorteaza. Fiul tau ar trebui sa stea departe de problemele legate de separare.

Fii intelegator cu emotiile lor si, incetul cu incetul, vei vedea ca normalitatea este restabilita acasa.