Îngrijirea în mod adecvat a danturii, încă de la apariția dinților provizorii, este esențială pentru menținerea unei bune sănătăți orale. Obiceiurile bune de igienă orală îi pot ajuta pe copii să păstreze un zâmbet frumos și sănătos pe parcursul vieții și să prevină numeroase afecțiuni orale, care pot influența semnificativ sănătatea generală a organismului.
Cum pot fi învățați copii să își îngrijească corect dinții?
Educarea copiilor cu privire la efectuarea în mod corect a periajului dentar are un rol semnificativ pe parcursul dezvoltării danturii acestora. Următoarele sfaturi pot reprezenta modalități eficiente de educare a copiilor cu privire la cum trebuie să își îngrijească în mod corect dinții:
– învățarea prin exemplul personal: deoarece copiii urmăresc și învață din comportamentul părinților lor, dacă le arătați că vă periați dinții în mod regulat, ei vor învăța să facă același lucru;
– încurajați-i să se spele pe dinți: copii trebuie încurajați să se spele pe dinți cel puțin de două ori pe zi, dimineața și seara, folosind o periuță de dinți potrivită pentru vârsta lor și o pastă de dinți cu un gust pe care îl preferă;
– faceți din îngrijirea dinților o activitate distractivă: în acest sens, puteți utiliza periuțe de dinți cu personajele preferate ale copiilor sau puteți creați un joc în care copiii să își perieze dinții timp de două minute.
Prin vizite regulate la stomatolog
În plus, pe lângă modalitățile care pot fi abordate pentru a-i face pe copii să își periezi singuri dinții, este important să vizitați medicul stomatolog în mod regulat. În timpul vizitelor la o clinică de stomatologie copii, cei mici vor putea învăța de la medic cum să aibă grijă de dinții lor, iar părinții vor primi sfaturi suplimentare, pentru a asista copilul în timpul curățării danturii. De asemenea, medicul stomatolog se va asigura că dinții copiilor sunt sănătoși.
Deoarece anumite probleme orale, precum anomaliile dentare, pot să apară inclusiv la copii cu o bună sănătate orală, controalele regulate la stomatolog sunt singurele care pot ajuta la identificarea și ulterior la corectarea lor. Purtarea unui aparat dentar metalic sau a oricărui alt tip de aparat dentar fix, precum un aparat dentar ceramic sau a unuia din safir, poate fi necesară pentru corectarea unor anomalii dentare apărute în perioada de dezvoltare a danturii.
În lipsa controalelor stomatologice, astfel de anomalii dentare pot determina modificarea structurii feței, pot afecta capacitatea de masticație și pot crește riscul de apariție a unor afecțiuni orale la vârsta adultă.