Tot mai multe persoane sunt interesate de un stil de viata sanatos, astfel incat au inceput sa isi indrepte atentia catre natura si plante, care au fost utilizate inca din Antichitate, gratie proprietatilor si beneficiilor pe care le au.
In ultimii ani, atentia s-a concentrat foarte mult pe fructul de aronia, mai putin cunoscut in tara noastra, despre care vom discuta in acest articol.
Intai de toate, ce este aronia?
La intrebarea ce este aronia, raspunsul este foarte simplu: este un arbust originat din America de Nord, loc in care il putem gasi in stare naturala, salbatica. Abia la finalul secolului al XIX-lea, acesta a fost aclimatizat si pe teritoriul Europei, adus de catre rusi.
Aronia se inrudeste cu marul, facand parte din familia roaceea, avand fructe care pot fi negre sau rosii. Arbustul de aronia creste pana la 1200 de metri, dar nu este pretentios la temperatura. Astfel, el poate rezista si la cele extreme, de -30 de grade Celsius, dar are nevoie de un sol umed. In mod normal, planta rodeste in al treilea an de la plantare, insa pana aici, trebuie tunsa si intretinuta corect.
Fructele de aronia ofera o cantitate mare de antioxidanti, pigmentul lor închis fiind dat de antocianine. Au dimensiuni mici si un gust usor amarui, insa oamenii de stiinta au studiat fructul tocmai datorita faptului ca ofera o cantitate mare de proantocianine si are un continut ridicat de vitaminca P, ce asigura fixarea vitaminei C in organism.
Pretul aronia
Cel mai raspandit tip de aronia este aronia nero, iar pretul pentru o cutie de 100 de grame incepe de la 7 lei si poate varia in functie de cantitatea si calitatea produsului. Fructele crude de aronia au un pret care porneste de la 10 lei pentru 100 de grame dar totul depinde de sezon si de producator.
Beneficiile aronia
Consumul de 100 g din aceste fructe acopera necesarul de acid folic, acestea fiind indicate si pentru femeile gravide.
Iata care ar fi principalele beneficii:
- imbunatatesc circulatia sangvina si sustin inima – pentru ca diminueaza si normalizeaza tensiunea arteriala;
- atenueaza stresul oxidativ si metalele grele absorbite de corp;
- este ideal in curele de detoxifiere – datorita concentratiei de catehina si luteina sau caroten, aronia ajuta la eliminarea radicalilor liberi existenti in sange, in piele, testuri si organe, prevenind mutatiile care pot sa apara;
- imbunatateste sistemul imunitar – ajuta la producerea de colagen, care repara organele, celulele si vasele de sange;
- sustine functia cognitiva – creste activitatea neuronala si intaresc legaturile, reduc stresul oxidativ din creier si reduc riscul de Alzheimer, dementa sau alte probleme similare;
- ajuta vederea – datorita carotenului;
- are efect antibacterian – are un mare impact asupra racelilor si asupra infectiilor bacteriene care pot aparea la nivelul aparatului respirator;
- poate fi folosita cu succes la prevenirea cancerului – studiile care au fost facute in domeniu sugereaza ca exista o mare legatura intre aronia si reducerea riscului de aparitie a cancerului de colon.