Primul scutec de unică folosinţă a fost inventat şi brevetat în 1948 de către Valerie Hunter Gordon, o casnică din Scoţia, însă, abia în anii ’60 scutecele de unică folosință au fost lansate pe piaţă, iniţial că produse de lux, datorită costurilor mari.
Scutecele de unică folosință au schimbat, ce e drept, fața maternității, ajutând generații întregi de mămici să facă față mult mai ușor provocărilor resimțite pe parcursul creșterii unui copil. Însă, astăzi, din păcate, alegerea unui produs de puericultură nu mai este un lucru atât de ușor de făcut, din cauza multitudinii de ingrediente de natură chimică folosite la fabricarea acestor produse, dar și a poluării realizate prin alegerea și folosirea acestui tip de scutec. De exemplu, un copil consumă în jur de aproximativ 7.800 de scutece de unică folosință, adică aproximativ 1.5 tone de scutece, o cantitate imensă dacă ținem cont că un scutec se dezintegrează în 450-500 de ani.
Alternative pentru scutecele de unică folosință există, desigur. În acest moment există pe piață scutece eco, care folosesc materiale certificate pe bază de plante pe pielea bebelușului.
Ce calități trebuie să aibă un scutec pentru a fi considerat eco?
- scutecele eco, de unică folosință nu conțin organisme modificate genetic și chimicale dăunătoare;
- au în componență uleiuri hrănitoare ce hidratează pielea, fiind infuzate în schimb cu uleiuri naturale, mușețel și ylang-ylang, care asigura un miros plăcut și hrănesc pielea bebelușilor. Astfel, riscul de iritații, alergii, eczeme este minim, deoarece aceste scutece oferă rezistă fără umezeală de până la 12 ore.
- materialele din care sunt realizate sunt asemănătoare cu bumbacul și asigura confort și aerisire;
- au putere mare de absorbție, sunt practice și comode;
- stratul absorbant poate fi din fibre de porumb sau bumbac și este fin și aerisit, absorbind eficient scurgerile și păstrând fundulețul uscat;
- absorb repede umezeală și mențin uscată pielea bebelușilor. De asemenea, părțile laterale ale acestor scutece sunt dotate cu straturi de protective împotriva umezelii, care reduc la maximum riscul de scurgeri și permit o libertate totală de mișcare a bebelușului.
- se aruncă după utilizare, fiind biodegradabile, folosind ingrediente organice, extrase din plante netratate cu pesticide;
Poți găsi scutece organice din diverse materiale naturale precum scutece din bambus sau din bumbac, cu design vesel și plin de culoare, create cu cerneală ecologică astfel încât să asigure protecția pielii bebelușului în cel mai mic detaliu, ceea ce diferențiază cu adevărat acest tip de scutec fiind faptul că sunt realizate doar din materiale certificate pe bază de plante pe pielea bebelușului.