Din ce în ce mai mulți oameni suferă de tulburări de panică. Oricine a experimentat această afecţiune știe cât de îngrozitoare pot fi atât simptomele fizice, cât și experiențele mentale. Probleme precum dureri de cap debilitante, dificultăți de respirație și bătăi rapide ale inimii fac ca și cele mai simple sarcini zilnice să pară imposibile.
Cu toate acestea, există modalități de a trata și gestiona această afecțiune. Experții oferă câteva sfaturi pentru a face față anxietății în timpul unui atac de panică şi anume:
Spălarea mâinilor şi a feței cu apă rece
Unul dintre cele mai ușoare lucruri pe care le pot face cei care trec prin această tulburare este scufundarea mâinilor în apă rece sau stropirea feței cu ea. Stimularea senzorială cu apă rece ajută la risipirea sentimentelor anxioase care îi copleșesc și ameliorează nivelurile crescute de cortizol.
Activitate fizică și respirație adecvată
Când apare panica, este greu ca persoana afectată să rămână într-un singur loc. Activitatea fizică într-un astfel de moment ajută întotdeauna la ameliorarea anxietății. Nu este nevoie ca persoana să facă exerciții complicate, este suficient să se miște și să respire profund. Respirația adecvată și profundă este foarte importantă într-o astfel de situație. Trebuie să inspire uşor și la fel de uşor să expire. În câteva minute, anxietatea va dispărea.
Repetarea frazelor liniștitoare
Alături de respirația profundă, experții îi sfătuiesc pe cei afectați să repete fraze liniștitoare, cum ar fi: „Sunt în siguranță și va fi bine.” Este suficient să fie repetate încet de mai multe ori pentru a se simți mai liniștiți.
Plânsul este un mod bun de a atenua trăirile negative
Dacă persoana aflată în criză simte nevoia să plângă, atunci trebuie să plângă. Cercetările arată că plânsul poate fi terapeutic și este adesea un semn că există emoții care trebuie eliberate. Experții spun că anxietatea este adesea un răspuns la durerea reprimată. În acest caz, permisiunea conștientă de a plânge poate oferi catharsisul necesar pentru calmarea sistemului nervos.
Limitarea expunerii la rețelele de socializare
Oamenii care suferă de anxietate se simt adesea copleșiți de informații, iar rețelele sociale contribuie şi ele la aceste trăiri. Ele scot în evidenţă imagini perfecte care nu există în realitate. O altă funcție dăunătoare a acestora este aceea de a da informații greșite uneori. Inclusiv una legată de tulburările de anxietate de care oamenii suferă.
Notarea temerilor
Experții spun că, dacă se scriu temerile care îi îngrijorează într-un moment de panică pe o bucată de hârtie, acționează ca o terapie pentru anxietate. Pentru că în acest fel, pot vedea mai ușor dacă aceste temeri sunt reale sau iraționale (așa cum sunt în majoritatea cazurilor).
Sfatul unui profesionist din domeniul sănătăţii mentale
Atunci când o persoană nu mai poate face faţa atacurilor de panică, este important să ceară ajutor specializat. Poate fi un consult psihologic, însă în urma consultului, este posibil ca pacientul să fie îndrumat spre un cabinet psihiatrie pentru a se stabili dacă există sau nu cauze medicale ale simptomelor.