Medicina estetică a câștigat din ce în ce mai multă popularitate în ultimii ani, datorită invazivității scăzute a tratamentelor și a unui spectru larg de acțiune – de la corectarea ridurilor prin mărirea buzelor până la modelarea feței. Medicina estetică constituie o specializare medicală separată, prin urmare toate aceste tratamente pot fi efectuate de orice medic estetician cu drept de practică.
Medicina estetică include proceduri minim invazive și sigure, datorită cărora, fără a te exclude din activitățile de zi cu zi, poți corecta în mod eficient defectele de frumusețe. Medicina estetică completează decalajul dintre chirurgia plastică și cosmetologie. Prin interferența cu straturile mai adânci ale pielii cu o povară relativ scăzută asupra corpului, permite efecte vizuale mai bune decât în cazul procedurilor cosmetice.
Care este definiția medicinii estetice?
Conform definiției, medicina estetică este o ramură a medicinei care se ocupă de asigurarea unei calități ridicate a vieții pentru persoanele sănătoase prin luarea de măsuri preventive care vizează prevenirea îmbătrânirii pielii și în etapa următoare a activităților reconstructive care vizează recreația stării înainte de acest proces.
Medicina estetică include prescrierea de medicamente, precum și tratamente cu un grad de acțiune neinvaziv sau minim invaziv. Scopul unic și general al medicinei estetice este de a îmbunătăți atractivitatea fizică a pacientului.
Chirurgia plastică, medicina estetică și cosmetologia acoperă aceeași gamă de activități care vizează asigurarea unei calități ridicate a vieții persoanelor sănătoase prin prevenirea îmbătrânirii pielii și corectarea diferitelor tipuri de defecte, dar fiecare dintre aceste zone folosește metode complet diferite.
Cele mai citite articole
Tratamentele de medicină estetică sunt mai puțin invazive și mai sigure decât chirurgia plastică. Acestea se efectuează în ambulatoriu, fără utilizarea unui bisturiu și nu necesită o spitalizare sau o recuperare îndelungată.
Procedurile de medicină estetică permit doar mici incizii și puncții, precum și anestezie locală. În plus, medicina estetică se ocupă cu pielea, țesutul subcutanat, dentiția și echilibrul hormonal, folosind în mare măsură abilitățile de auto-regenerare ale organismului.
Cu toate acestea, în comparație cu tratamentele cosmetologice care au doar efecte superficiale, medicina estetică este mai invazivă, deoarece activează pielea pentru a se reînnoi, interferând cu straturile sale mai profunde, ceea ce o face mai eficientă.
Tratamente de medicină estetică
Indicațiile pentru efectuarea tratamentelor de medicină estetică pot fi de natură diferită – dacă sunt începute suficient de devreme, pot stimula pielea, asigurând regenerarea crescută a acesteia și prevenind apariția semnelor de îmbătrânire.
Un alt grup sunt tratamentele care utilizează toxina botulinică, umpluturi de țesut pe bază de acid hialuronic și diferite tipuri de modificatori de creștere a țesuturilor, precum și transplanturi de țesut adipos propriu sau trombocite.
Medicina estetică acoperă o gamă largă de tratamente pentru diferite părți ale corpului. Acestea sunt, de exemplu: modelarea buzelor, umplerea ridurilor și brazdelor, fermitatea și întinerirea pielii, reducerea decolorării, eliminarea excesului de țesut adipos, celulită și vergeturi, îndepărtarea acneei și a cicatricilor postoperatorii, corectarea formei feței, reducerea de umbre sub ochi , îndepărtarea alunițelor și a negilor.