4 sfaturi de îngrijire a pielii, în timpul sarcinii

Sarcina produce schimbări majore, în corpul unei femei. Dezechilibrele hormonale pot provoca probleme de sănătate, dar și afecțiuni la nivelul pielii, precum acneea. De asemenea, din cauza creșterii abdomenului și a numărului de kilograme, pielea se întinde excesiv, fibrele de colagen se rup și apar vergeturile. Întâlnite des la femeile însărcinate, vergeturile se formează. mai ales, la nivelul abdomenului, feselor și sânilor. Nu te îngrijora! Problemele pot fi prevenite sau ameliorate cu ajutorul unei îngrijiri adecvate a pielii. Cu toate acestea, nu sunt indicate toate produsele cosmetice, fiindcă multe conțin substanțe chimice periculoase. Iată ce trebuie să știi despre îngrijirea pielii, pe timpul sarcinii.

1.   Curăță tenul, dar nu exfolia excesiv!

În perioada sarcinii, tenul este predispus la acnee, afecțiune apărută din cauza dezechilibrelor hormonale, a excesului de sebum și a porilor blocați. Deși nu poți combate acneea în timpul sarcinii, curățarea eficientă a feței te ajută să o ameliorezi. Asigură-te că îți cureți tenul, corespunzător, pentru a îndepărta impuritățile și resturile de machiaj care blochează porii și agravează această problemă dermatologică. Specialiștii recomandă utilizarea unui cleanser blând, cum ar fi unul pe bază de glicerină, de 2 ori pe zi.

De asemenea, evită exfolierea excesivă a pielii, foarte sensibilă în această perioadă.

2.   Evită ingredientele toxice!

În timpul sarcinii și alăptării, nu folosi, irațional, produsele cosmetice. Acestea pot conține ingrediente posibil dăunătoare pentru făt, dacă sunt absorbite. Unele dintre ele ar putea cauza defecte la naștere. Evită:

  • Autobronzantele (poți inhala chimicalele din compoziția acestora)
  • Lacul de unghii care conține formaldehidă sau toluen.
  • Medicamentele orale și cele cu uz extern împotriva acneei și ridurilor (care au la bază isotretinoina, tretinoina, tetraciclinele, retinolul)
  • Produsele ce conțin clorură de aluminiu
  • Produsele cu alfa-hidroxi-acizi și beta-hidroxi-acizi
  • Produsele cu peroxid de benzoil
  • Produsele cu dehidroxiacetonă
  • Produsele cu formaldehidă
  • Produsele cu hidrochinonă
  • Produse cu oxibenzonă
  • Produse cu ftalați
  • Produse cu retinoizi (derivați de vitamina A)
  • Produse cu acid tioglicolic
  • Produsele cu parabeni

Produsele ce conțin vitamina C, oxid de zinc, dioxid de titan, ulei de semințe de struguri, acid hialuronic, acid lactic, niacinamidă, acid azelaic. Uleiurile esențiale ar putea fi potrivite în timpul sarcinii, însă acest lucru rămâne la latitudinea medicului. Discută, întotdeauna, cu medicul în legătură cu produsele cosmetice utilizate. În farmacia Sensiblu, poți găsi produsele de care ai nevoie.

3.   Hidratează pielea!

Fiindcă pielea este predispusă la vergeturi, asigură-te că îi menții elasticitatea printr-o hidratare optimă a pielii. Aportul de apă este foarte important, deoarece deshidratarea duce la uscarea pielii. Acest lucru cauzează scăderea elasticității. De asemenea, fătul are nevoie de o cantitate optimă de apă.

De aceea, aplică loțiuni hidratante sau uleiuri, ca să catifelezi pielea de la exterior. Este important să alegi produse cât mai naturale. Discută cu medicul pentru a alege produsul potrivit. În locul loțiunilor și cremelor, alege uleiuri vegetale cu vitamina E, care stimulează producția de colagen. Optează pentru uleiul de cocos, untul de cacao, untul de shea, uleiul de măsline sau uleiul de migdale. Untul de cacao poate fi util și pentru ameliorarea petelor de pe piele.

Elasticitatea pielii și producția de colagen depinde și de ceea ce mănânci. Mănâncă variat și sănătos. Pune accentul pe fructe și legume, dar și pe oleaginoase. Nu uita că, în sarcină, ai nevoie de o alimentație echilibrată și sănătoasă, pentru o bună dezvoltare a fătului.

4.   Protejează-ți pielea de razele ultraviolete!

În timpul sarcinii, pielea este mai sensibilă la soare și te poți „arde“ cu ușurință, iar fătul poate fi mai expus la pericole. Pentru că loțiunile de protecție solară nu sunt tocmai recomandate, ferește-te de expunerea directă la razele solare. De asemenea, stai departe de saloanele de bronzare (solar).

Așadar, în timpul sarcinii, pielea are nevoie de o îngrijire specială. Nu ezita să ceri sfatul medicului cu privire la produsele potrivite pentru tine.