Aceasta este o intrebare pe care si-o pun toti pacientii diabetici, deoarece diabetul adauga ingrijorari suplimentare interventiei chirurgicale de implant. In acelasi timp, a fi diabetic nu inseamna neaparat a alege o alta solutie pentru restabilirea unui dinte lipsa.
Implanturi dentare si diabet: ce trebuie stiut
Pacientul cu diabet zaharat are un nivel ridicat de zahar din sange si niveluri scazute de insulina. Aceasta boala poate afecta vederea, rinichii, gingiile si poate duce chiar la pierderea dintilor.
Inainte de a pune un implant dentar la un pacient cu diabet zaharat, medicul dentist ii va cere istoricul medical pentru a-i cunoaste si evalua situatia, precum si tipul de diabet de care sufera. De asemenea, va efectua toate investigatiile necesare si va consulta documentatia diabetologului la care pacientul este tratat.
Diabetul de tip 2, de exemplu, este mai usor de controlat si, prin urmare, este mai putin riscant pentru implanturile dentare, in timp ce in diabetul de tip 1, rata de esec a implantului este mai mare.
Cu toate acestea, tehnologia si noile cercetari in domeniul stomatologiei si, prin urmare, si implantologia permit acum rate de succes ridicate ale implantului dentar la pacientii diabetici, comparativ cu trecutul.
Persoanele cu diabet pot fi candidati pentru implanturile dentare?
Dupa cum s-a spus mai devreme, diabetul de tip 2 este cea mai usoara forma de tratare – candidatii ideali pentru diabet sunt, prin urmare, cei cu diabet zaharat de tip 2.
Insa dentistul va trebui sa stie de cat timp pacientul are diabet si cat de bine au fost controlate simptomele.
Dupa cum s-a clarificat anterior, medicul dentist va cere pacientului istoricul sau medical, daca a suferit o interventie chirurgicala – ce tip si cu ce rezultat – si va consulta documentatia publicata de diabetolog. Astfel, pentru pacientii diabetici sub control, procedurile de implantologie sunt sigure si previzibile.
Nutritia joaca, de asemenea, un rol important pentru implanturile dentare la diabetici: diabeticii consuma o dieta care include alimente proaspete, intregi, cum ar fi legumele nutritive, bogate in fibre, care necesita mestecarea mai lunga. Aici, implanturile dentare sunt mai potrivite pentru diabetici decat protezele mobile.
O proteza mobila, in timp ce mesteca aceste alimente, tinde sa se miste, provocand durere in gingii. Pacientii cu diabet zaharat cu proteze dentare amovibile pot fi tentati sa-si modifice dieta, ceea ce face mai dificil controlul zaharului din sange si, in general, permite controlul complet al metabolismului.
Diabetul nu este un motiv pentru a exclude implanturile dentare
Astazi diabetul nu exclude posibilitatea oamenilor de a avea implanturi dentare. Ratele de succes au atins acelasi nivel cu cele ale pacientilor fara diabet.
Deci, daca o persoana este diabetica si s-a decis sa faca un implant dentar pentru a inlocui un dinte pierdut, tot ce trebuie sa faca este sa viziteze medicul dentist, care ii va oferi toate informatiile de care are nevoie pentru tratamentul dentar.