Există mulți cărturari și filosofi care au scris și publicat despre existența unor stiluri distincte în ceea ce privește învățarea. Însă fiecare copil învaţa în felul său, în ritmul său, prin diferite procedee pe care le foloseşte. În acest articol sunt prezentate 3 dintre principalele stiluri de învăţare, precum și câteva sfaturi pentru a maximiza metoda de studiu a copilului.
Stiluri de învățare
- vizual – persoanele care au acest stil de învățare folosesc memoria eidetică. Vor memora mai ușor tot ce ține de imagini, fotografii, tabele, diagrame, desene etc. De obicei sunt oameni ordonați care preferă să aibă o imagine de ansamblu a lucrurilor.
- auditiv – persoanele care abordează acest stil își amintesc cu ușurință tot ce au auzit. Astfel, un copil va putea învăța cu ușurință prin memorare, repetându-și lecția pe cale orală de mai multe ori.
- kinestezic – acest stil presupune că persoana trebuie să fie într-o continuă mişcare pentru a experimenta senzații tactile. Prin urmare, va asocia amintirile cu atingerea, mirosul, gustul, emoția sau chiar atmosfera. Copilul va învăța mai eficient mișcându-se, participând și făcând pe cont propriu, decât să asculte instrucțiunile și să le urmeze.
Cum se poate optimiza învățarea la copil în funcție de stilul de învăţare care îi corespunde?
Stilul vizual
Copilul va studia mai eficient dacă își rescrie, citește și recitește lecția de mai multe ori, concentrându-se mai ales înainte de examen (va putea vizualiza paginile caietului pentru a căuta informații).
Dacă lecția este doar rostită sau dacă este un videoclip, de exemplu, va fi important că elevul să ia notițe despre ceea ce a auzit. Utilizarea datelor clare și ordonate (cu titluri, subtitluri, culori etc.), precum și tabele rezumative scrise pe o tabla magnetica îi vor fi, de asemenea, foarte utile. Cea mai mare parte a învățării sale va avea loc după curs, acasă într-un mediu calm și ordonat.
Stilul auditiv
Pentru a-și optimiza învățarea, elevul care studiază cel mai bine ascultând, are mai multe opțiuni. În primul rând, cel mai important este, ca elevul să fie atent la curs. Cea mai mare parte a învățării sale va avea loc într-adevăr în timpul cursului și nu după. Pentru a-şi reaminti, totuși, cel mai bine este ca el să-și recitească lecțiile cu voce tare, să se audă pe sine. Vizionarea videoclipurilor sau ascultarea podcasturilor poate fi, de asemenea, utilă.
Stilul kinestezic
Implicarea copiilor în proiecte concrete care să-i menţină activi este cheia succesului. Elevii care au acest stil de învățare pot lucra și în grup. De asemenea, ar trebui să evite să stea ore în șir în fața caietelor. Vor fi mai eficienți dacă se deplasează în timpul studiului (mergând prin cameră) și dacă studiază în sesiuni scurte, dar frecvente.
Pentru a rezuma, stilurile de invatare ale copiilor rămân foarte populare și sunt utilizate în școlile din întreaga țară, însă nu există dovezi clare care să susțină succesul acestora.