Nasterea primului copil este una dintre cele mai frumoase experiente care exista si desi maternitatea si paternitatea sunt etape care se traiesc cu mare entuziasm, ele inseamna si sosirea unor schimbari in modul de viata care pot afecta cuplul in diferite moduri.
Noul membru al familiei monopolizeaza toata atentia parintilor, iar spatiul si timpul care odinioara era pentru doi este acum complet ocupat de atentiile pe care bebelusul le cere.
Sosirea primului copil poate fi un eveniment extrem de fericit pentru cupluri, dar poate fi, de asemenea, un moment dificil care poate pune la incercare relatiile. In cazul unui cuplu care s-a cunoscut pe un site de matrimoniale cum este femeionline.com, aceasta poate fi o experienta si mai complexa.
Pentru inceput, sosirea unui copil poate fi o sursa de stres majora pentru orice cuplu, indiferent de modul in care s-au cunoscut. Trebuie sa se pregateasca financiar, emotional si practic pentru a face fata acestei noi responsabilitati. In plus, rolurile si asteptarile in ceea ce priveste ingrijirea copilului pot varia semnificativ intre parteneri, ceea ce poate duce la conflicte.
Cuplul si sosirea primului lor copil
In general, parintii recenti au decis sa faca un pas mai departe in relatia lor cu decizia de a tata un copil, tinand cont de responsabilitatile pe care aceasta le presupune.
Ingrijirea copilului va avea un impact asupra vietii de zi cu zi a cuplului si asupra impartirii sarcinilor precum alaptarea, schimbarea scutecelor, imbaierea, mersul pe jos si, in cele din urma, va implica mai putine ore de somn si dedicare atat fata de cuplu. iar unul altuia.la fel.
Mama isi vede viata alterata intr-o masura mai mare din cauza perioadei de recuperare necesara dupa nastere, alaptare si concediu de maternitate, in cazul in care este femeie care lucreaza. In unele ocazii pot aparea cazuri de depresie postpartum care vor necesita tratament psihologic si sprijinul cuplului.
Cele mai citite articole
Pe de alta parte, relatiile sexuale pot fi, de asemenea, modificate odata cu sosirea copilului. Oboseala si atentia de care micutul are nevoie pot determina scaderea frecventei pe care o avea inainte de nastere sau sarcina si pot provoca frustrari.
In plus, proaspetii parinti tind sa fie supraprotectori fata de bebelus de teama ca i se intampla ceva rau, ceea ce poate provoca si conflicte in cuplu.
Sfaturi pentru primul copil
In primul rand, este important ca parintii sa se angajeze sa aiba un copil, fiind constienti de responsabilitatea pe care o presupune aceasta etapa si sa nu caute niciodata sosirea unui copil ca o posibila solutie la problemele de cuplu.
Cand se naste copilul, este obisnuit ca mama sa incerce sa poarte toata responsabilitatea parentala pe umerii ei, chiar daca se simte epuizata. Din acest motiv, este recomandat sa te lasi ajutat de partenerul tau si chiar de bunici, unchi sau prieteni, care pot participa si la sosirea noului membru al familiei.
In cazul parintilor debutanti, de obicei se intampla invers, acestia se simt dislocati sau chiar o piedica atunci cand vine vorba de ingrijirea celui mic. Tatal nu trebuie sa se situeze ca un simplu observator, ci trebuie sa participe la proces si sa se bucure treptat de legatura tata-fiu care se va crea.
In ceea ce priveste treburile casnice si ingrijirea nou-nascutului, este indicat sa se faca o repartizare echitabila pentru a evita suprasolicitarea muncii si conflictele care pot aparea din aceasta chestiune.
Pe de alta parte, este important ca relatia de cuplu sa nu fie neglijata. Desi in primele luni bebelusul absoarbe complet atentia parintilor, este esential si ca acestia sa petreaca impreuna momente intime si sa mentina o comunicare sanatoasa despre perioada minunata pe care o traiesc.