Te simți epuizat tot timpul, indiferent cât dormi sau te relaxezi? Munca ta nu îți mai aduce nicio satisfacție și fiecare zi pare o luptă? Dacă da, poate fi vorba de sindromul de burnout. Acest fenomen este tot mai des întâlnit atât la adulți, cât și la tineri.
Descoperă în următoarele rânduri ce presupune existența acestui sindrom și mai ales ce ai de făcut dacă îți afectează viața.
Ce este burnoutul?
Acest termen este frecvent utilizat în multiple contexte de viață, dar nu întotdeauna se cunoaște ce înseamnă. Sindromul de burnout face referire la un nivel de epuizare global, în care este afectată starea fizică, emoțională și mentală.
Poate apărea când te simți copleșit, epuizat și incapabil să faci față cerințelor din viața ta, fie că vorbim despre locul de muncă sau alte responsabilități personale. Deși la început poate părea doar o perioadă dificilă, burnoutul nu dispare de la sine. Dacă este ignorat, poate duce la probleme mai grave de sănătate fizică și mintală. Deci nu confunda oboseala cu sindromul de burnout și acționează cât mai repede.
Primele semne de burnout
Deși pot varia de la o persoană la alta, există câteva simptome comune care te pot avertiza că te apropii de burnout. Printre acestea se află:
- senzația de epuizare – Te simți obosit și lipsit de energie chiar și după o perioadă lungă de somn.
- lipsa motivației – Activitățile care îți aduceau bucurie, acum nu îți mai oferă aceeași satisfacție.
- detașarea emoțională – Devii tot mai cinic sau detașat față de jobul tău, colegi sau chiar față de prieteni și familie.
- scăderea productivității – Sarcinile de lucru necesită mai mult timp și efort pentru a fi finalizate.
- stare de iritabilitate – Te enervezi ușor, chiar și din lucruri mărunte.
Remedii pentru sindromul burnout
Cele mai citite articole
Identificarea timpurie a burnoutului este esențială pentru a preveni agravarea stării. Există mai multe solutii pentru Burnout, dar este important să discuți cu un specialist, precum psihologul sau psihoterapeutul și să afli care sunt potrivite pentru tine. Până ajungi la un cabinet de psihologie, poți adopta următoarele metode:
- reevaluează-ți prioritățile;
- introdu mai multe perioade de pauză în programul tău;
- deleagă sarcinile care pot fi făcute și de alte persoane;
- integrează activități relaxante în fiecare zi;
- adoptă o dietă bogată în nutrienți;
- redu consumul de zahăr, alcool.
O altă modalitate eficientă de a gestiona stările din burnout este reprezentată de sesiunile de terapie de grup. În cadrul acestora, poți învăța și din experiențele altor persoane care se confruntă cu aceeași problemă. Descoperi strategii noi de a gestiona stresul și de a reduce epuizarea, în timp ce beneficiezi la rândul tău de suportul grupului.
Suplimentar, poți începe și terapia individuală. Sesiunile cu un psiholog te pot ajuta să identifici sursele de burnout. În plus, psihologul îți poate oferi un plan personalizat de recuperare.
Burnoutul nu este ceva de ignorat. Dacă observi primele semne, acționează imediat! Fie că alegi să faci pași simpli pentru a-ți îmbunătăți stilul de viață sau apelezi la un psiholog, este important să nu rămâi blocat în această stare. Amintește-ți că sănătatea ta mintală este la fel de importantă ca sănătatea fizică și doar prin îngrijire și atenție vei putea reveni la o stare de bine.
Sursa foto: Unsplash