Pielea bebelusului: principalele probleme dermatologice si metode de ameliorare

Pielea noastra actioneaza ca o bariera protectoare, prevenind pierderea excesiva de fluide si minerale din corp, ajutand la reglarea temperaturii corporale si protejandu-ne impotriva infectiilor. Bebelusii si copiii au, in general, pielea sensibila, care poate reactiona la multi factori declansatori, cum ar fi uscarea, germenii si iritantii [1]. Vom explora cum putem aborda aceste provocari si asigura o ingrijire optima pentru pielea delicata a bebelusilor.  

Dermatita atopica

Dermatita atopica (eczema) este o afectiune care cauzeaza piele uscata, pruriginoasa si inflamata. Este comuna la copiii mici, dar poate aparea la orice varsta [2]. Hidratarea regulata si urmarea altor obiceiuri de ingrijire a pielii pot ameliora mancarimea si preveni noi eruptii [2]. De exemplu, poti folosi creme pentru dermatita atopica la copii si alte produse de ingrijire din aceeasi gamă, care sunt emoliente si calmeaza pielea. 

Tratamentul poate include, de asemenea, unguente sau creme medicamentoase [2]. Pentru a obtine un tratament adecvat pentru dermatita atopica a bebelusului tau, discuta cu un medic dermatolog despre optiunile de medicatie personalizata. Doar un specialist poate recomanda cele mai potrivite unguente sau creme medicamentoase pentru nevoile specifice ale copilului tau.

Dermatita atopica este de lunga durata (cronica) si tinde sa se acutizeze uneori. Poate fi iritanta, dar nu este contagioasa [2].

Dermatita de contact

Asa cum sugereaza si numele, dermatita de contact apare atunci cand o substanta intra in contact cu pielea copilului tau. Exista doua subtipuri: dermatita de contact alergica declanseaza un raspuns al sistemului imunitar, in timp ce dermatita de contact iritanta afecteaza imediat pielea [3]. 

Dermatita de contact este de obicei cea mai severa la locul de contact cu iritantul. Simptomele pot varia usor in functie de copil, dar roseata si umflaturi pe piele, vezicule, mancarime si ingrosare temporara a pielii sunt, de obicei, observate [1].

Simptomele dermatitei de contact pot semana cu alte afectiuni grave ale pielii. Daca nu esti sigur, consulta medicul copilului pentru un diagnostic clinic [1].

Dermatita seboreica

Cunoscuta si sub numele de „crusta de lapte”, dermatita seboreica afecteaza zonele pielii cu multe glande sebacee care produc uleiurile pielii ce ofera un strat protector pe piele. Spatele, nasul si scalpul sunt cele mai frecvent afectate zone, dar poate aparea si pe partea inferioara a fetei, in zona scutecului si in diverse pliuri din jurul corpului bebelusului [3]. 

Eruptiile cutanate includ o crusta galbena impreuna cu piele rosie sau pot exista fulgi albi sau galbeni. Crusta de lapte dispare de obicei in jurul varstei de sase luni, dar matreata poate continua chiar si la varsta adulta [3].

Eczema dishidrotica

Cele mai citite articole

Veziculele de pe talpile picioarelor si palmele mainilor identifica eczema dishidrotica. Aceste vezicule pot fi pruriginoase, iar ocazional se pot forma vezicule mari, care sunt adesea mai dureroase [3].

Dupa ce veziculele dispar, pielea afectata poate fi uscata si spongioasa. Aceasta afectiune a pielii pare sa fie legata de alergiile sezoniere. Copiii pot dezvolta acest tip de eczema, dar este de obicei mai comuna la adulti, femeile fiind afectate mai des decat barbatii [3].

Metode de ameliorare a problemelor dermatologice la bebelusi

Foarte important, hidrateaza pielea de cel putin trei-patru ori pe zi (mai des daca este posibil) cu un produs hidratant fara parfum. Aplica hidratantul generos pe toate suprafetele pielii, chiar si pe pielea care arata normal. Medicul iti poate recomanda care produs hidratant este potrivit pentru copilul tau [1]. De asemenea:

  • evita produsele pe baza de sapun [1]
  • un gel de dus hidratant fara sapun este recomandat pentru pacientii cu eczema atopica. Medicul iti poate recomanda care gel de dus este potrivit pentru copilul tau [1];
  • redu nivelul acarienilor din praf din casa. Spala asternuturile, fetele de perna si perdelele in apa fierbinte (60 de grade C) la fiecare doua saptamani [1];
  • evita jucariile de plus, perdelele groase si covoarele in casa [1];
  • identifica, elimina si evita, pe cat posibil, factorii declansatori. Factorii declansatori corporali sau de mediu pot include: transpiratie, saliva, parul animalelor de companie, polen, anumite materiale din imbracaminte, parfumuri sau substante chimice din servetele, pudra de talc [4]. 

Disclaimer: Acest articol este destinat sa ofere informatii generale despre probleme comune ale bebelusilor si metodele de ameliorare. Nu inlocuieste sfatul medical profesionist. Pentru diagnostic si tratament adecvat, consulta un medic dermatolog.

Bibliografie: 

1. “5 Common Skin Conditions/Rashes in Babies/Children | Kids Clinic.” Kidsclinic.sg, kidsclinic.sg/pd-guides/parenting-tips/five-common-skin-conditions-rashes-babies-children;

2. Mayo Clinic. “Atopic Dermatitis (Eczema) – Symptoms and Causes.” Atopic Dermatitis (Eczema), 9 May 2023, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/atopic-dermatitis-eczema/symptoms-causes/syc-20353273;

3. “4 Types of Childhood Eczema: Katy Pediatric Associates: Pediatricians.” Www.katypediatricassociates.com, www.katypediatricassociates.com/blog/4-types-of-childhood-eczema; 

4. Tee-Melegrito, Rachel Ann. “Preventing Eczema in Babies.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 21 Sept. 2022, www.medicalnewstoday.com/articles/how-to-prevent-eczema-in-babies.

Cele mai citite articole