Manevra Heimlich – cum se face corect și când este utilă?

Manevra Heimlich, cunoscută și sub denumirea de compresie abdominală sau manevră de dezobstrucționare a căilor respiratorii, este o tehnică de prim ajutor esențială utilizată pentru a ajuta o persoană care se sufocă din cauza unui obiect străin blocat în căile respiratorii.

 Această manevră eficientă a fost dezvoltată de către medicul american Henry Heimlich și este crucială în situațiile de urgență pentru a preveni asfixierea și a salva vieți. Principiul de bază constă în aplicarea unei presiuni bruscă asupra abdomenului persoanei afectate, forțând astfel eliminarea obiectului străin care blochează trecerea aerului către plămâni. Manevra Heimlich poate fi învățată ușor și ar trebui cunoscută de toată lumea, deoarece poate face diferența între viață și moarte într-o situație de urgență.

Ce este manevra Heimlich și cum se face?

Manevra Heimlich, denumită și compresia abdominală, este o tehnică de prim ajutor utilizată pentru a ajuta o persoană care se sufocă din cauza unui obiect străin blocat în căile respiratorii. Această manevră a fost creată de medicul american Henry Heimlich și este eficientă în eliminarea obiectelor străine pentru a restabili fluxul de aer către plămâni. Iată cum se face:

 • Identificare: Întâi, trebuie să recunoașteți semnele că o persoană se sufocă. Aceste semne pot include agitație, incapacitatea de a vorbi sau a respira, și semne de sufocare.
 • Stați în spatele persoanei: Îndepărtați hainele strânse și așezați-vă în spatele persoanei care se sufocă.
 • Pregătiți-vă brațele: Cu o mână, strângeți pumnul și așezați partea superioară a pumnului sub coastele persoanei afectate, dar deasupra buricului.
 • Aplicați presiune bruscă: Cu cealaltă mână, încercați să prindeți pumnul și aplicați presiune bruscă și fermă către interior și în sus, folosind o mișcare ascendentă.
 • Repetați dacă este necesar: Continuați să aplicați compresii până când obiectul străin este eliminat sau până când persoana recâștigă capacitatea de a respira sau până când se primește asistență medicală de urgență.
 • Observați persoana: După ce obiectul străin este eliminat și persoana poate respira din nou, asigurați-vă că primește îngrijire medicală ulterioară, deoarece pot exista riscuri asociate cu acest incident.

Cine a fost doctorul Henry Hiemlich?

Dr. Henry Heimlich a fost un medic american celebru, născut la data de 3 februarie 1920 și decedat pe 17 decembrie 2016. El este cunoscut în special pentru invenția manevrei Heimlich, o tehnică de prim ajutor folosită pentru a ajuta persoanele care se sufocă din cauza unui obiect străin blocat în căile respiratorii. Manevra Heimlich a devenit cunoscută în întreaga lume și a salvat multe vieți.

Pe lângă dezvoltarea acestei manevre, Dr. Henry Heimlich a fost un chirurg respectat și a făcut cercetări în domeniul medical pe parcursul carierei sale. El a contribuit la dezvoltarea unor tehnici chirurgicale inovatoare, cum ar fi cea pentru tratamentul herniei diafragmatice. Dr. Heimlich a lucrat și ca profesor la diferite universități și a publicat numeroase articole științifice.

De-a lungul carierei sale, Henry Heimlich a fost atât lăudat pentru contribuțiile sale la medicină, cât și criticat pentru unele idei și practici mai controversate, cum ar fi promovarea manevrei Heimlich pentru alte afecțiuni decât sufocarea, cum ar fi astmul sau infarctul miocardic, idei care nu au fost susținute de majoritatea comunității medicale.

Cum a inventat manevra Heimlich?

Cum a inventat manevra Heimlich?

Sursa foto

Dr. Henry Heimlich a inventat manevra Heimlich în anii 1970 ca o metodă eficientă de prim ajutor pentru a ajuta persoanele care se sufocă din cauza unui obiect străin blocat în căile respiratorii. Ideea sa a pornit de la dorința de a dezvolta o tehnică simplă și rapidă pentru a salva vieți în caz de sufocare.

Cele mai citite articole

Procesul de dezvoltare a manevrei Heimlich a implicat cercetare și teste clinice riguroase. Dr. Heimlich a studiat cazurile de sufocare și a examinat metodele existente de intervenție. El a căutat o modalitate mai eficientă și mai sigură de a ajuta o persoană care sufocă decât metodele tradiționale, cum ar fi lovirea spatelui.

După numeroase experimente și teste, Dr. Heimlich a ajuns la concluzia că o presiune bruscă și direcționată asupra diafragmei, situată sub coaste, ar putea forța expulzarea aerului din plămâni și, în același timp, eliminarea obiectului străin din căile respiratorii. El a numit această tehnică “manevra Heimlich” și a început să promoveze și să învețe oamenii cum să o folosească corect.

Manevra Heimlich a devenit rapid o metodă standard de prim ajutor pentru sufocare și a salvat multe vieți de-a lungul anilor. A fost și este încă parte a instruirii de prim ajutor la nivel global. Contribuția lui Henry Heimlich la dezvoltarea acestei tehnici a avut un impact semnificativ asupra medicinei de urgență și a rămas un element important în salvarea vieților în caz de sufocare.

10 lucruri esențiale despre manevra Heimlich

 • Manevra Heimlich este o tehnică de prim ajutor vitală pentru a ajuta persoanele care se sufocă din cauza unui obiect străin blocat în căile respiratorii.
 • A fost dezvoltată de medicul american Henry Heimlich în anii 1970 și este numită după el.
 • Scopul principal al manevrei Heimlich este eliminarea obiectului străin care blochează trecerea aerului către plămâni, restabilind astfel respirația normală.
 • Manevra Heimlich se realizează prin aplicarea unei presiuni bruște și ferme asupra diafragmei, care se află sub coaste, deasupra buricului.
 • Persoana care efectuează manevra Heimlich trebuie să se afle în spatele persoanei care se sufocă.
 • Pentru a efectua manevra, strângeți pumnul și plasați partea superioară a pumnului sub coastele persoanei afectate.
 • Cu cealaltă mână, prindeți pumnul și aplicați o presiune rapidă și fermă către interior și în sus.
 • Repetați mișcarea până când obiectul străin este eliminat sau până când persoana recâștigă capacitatea de a respira sau până când se obține asistență medicală de urgență.
 • Este important să apelați imediat serviciile de urgență sau să solicitați asistență medicală după aplicarea manevrei, chiar dacă obiectul a fost eliminat, pentru a verifica starea persoanei afectate.
 • Manevra Heimlich este o tehnică de prim ajutor esențială și poate face diferența între viață și moarte în caz de sufocare. Este important să învățați această tehnică și să știți cum să o aplicați corect în situații de urgență.

Când este nevoie să aplici manevra Heimlich?

Manevra Heimlich trebuie aplicată în cazul în care o persoană prezintă semne de sufocare din cauza unui obiect străin blocat în căile respiratorii. Semnele și simptomele care indică necesitatea aplicării manevrei Heimlich includ:

 • Incapacitatea de a respira: Persoana nu poate inspira sau expira normal și se chinuie să respire.
 • Incapacitatea de a vorbi: Persoana nu poate vorbi sau emite sunete, ceea ce poate indica o obstrucție a căilor respiratorii.
 • Agitație și panică: Persoana prezintă semne de panică și disconfort, încercând să-și arate disconfortul.
 • Modificări în culoarea pielii: Pielea persoanei poate deveni albă sau înroșită în funcție de gradul de asfixiere.
 • Gesturi de prindere a gâtului: Persoana își poate prinde gâtul cu mâinile, indicând că se simte sufocată.
 • Sunetele de înec: Persoana poate face sunete de înec și pot apărea scurgeri de salivă sau lichide din gură.
 • Pierderea conștienței: În cazurile grave, persoana poate pierde conștiența din cauza lipsei de oxigen.

Este important să aplicați manevra Heimlich numai atunci când persoana este incapabilă să respire sau să vorbească din cauza obstrucției căilor respiratorii și prezintă semne clare de sufocare. 

Dacă persoana poate tuși eficient pentru a elimina obiectul străin, este indicat să nu se aplice manevra Heimlich și să se încurajeze tusea. Cu toate acestea, dacă persoana nu poate tuși sau semnele se înrăutățesc, trebuie să se aplice imediat manevra Heimlich și să se solicite asistență medicală de urgență.

Manevra Heimlich reprezintă o tehnică de prim ajutor esențială și eficientă, dezvoltată de Dr. Henry Heimlich, care poate salva vieți în caz de sufocare cauzată de obstrucția căilor respiratorii. 

Această manevră simplă, dar puternică, implică aplicarea unei presiuni bruște asupra diafragmei pentru a expulza obiectul străin și a permite persoanei să respire din nou. Cunoașterea și învățarea corectă a manevrei Heimlich ar trebui să fie un aspect fundamental al pregătirii pentru prim ajutor pentru fiecare persoană, deoarece poate face diferența între viață și moarte într-o situație de urgență. 

Cele mai citite articole