Laserul, tratamentul modern pentru boala parodontală

Boala parodontală nu trebuie neglijată deoarece poate avea consecințe asupra sănătății, în special a sănătății cardiovasculare. Astăzi, tehnica cu laser, mai puțin dureroasă decât intervenția chirurgicală, este o alternativă interesantă pentru tratarea acesteia. 

Dinții liberi, gingiile roșii și umflate care sângerează la periaj, respirația urât mirositoare persistentă – sunt toate simptome ale parodontozei, un stadiu avansat al gingivitei  (inflamația gingiilor).

Ce este parodontoza?

Parodontoza este distrugerea țesuturilor care susțin dinții, parodonțiul, din care gingia este partea vizibilă. Această distrugere este cauzată de bacteriile conținute în tartru. Dacă sunt lăsați necontrolați luni sau chiar ani, dinții se slăbesc treptat fără durere și, în cele din urmă, cad, deoarece bacteriile distrug fibrele care ancorează dintele în interiorul osului.

Boala parodontală crește riscul cardiovascular

Dacă este necesar să se acționeze rapid pentru a preveni căderea dinților, este, de asemenea, crucial să se trateze această patologie într-un cabinet stomatologic in Brasov, deoarece crește riscul cardiovascular, potrivit mai multor studii științifice recente.

O echipă de cercetători americani a demonstrat că inflamația asociată cu parodontoza poate duce la inflamație arterială, care poate provoca infarct, accident vascular cerebral sau alte patologii cardiovasculare grave.

Oamenii de știință sugerează că inflamația parodontală activează și mobilizează celulele măduvei osoase, care declanșează apoi inflamația arterială și o reacție în lanț. Ignorarea bolii parodontale  este deosebit de periculoasă – poate crește riscul de infarct, mai ales la persoanele care se află în grupa de vârstă, cu risc de boli cardiovasculare.

Cum se tratează parodontoza?

Până în prezent, tratamentul clasic pentru tratarea bolilor gingivale în stadii avansate a fost intervenția chirurgicală. Astăzi medicii au la dispoziție un nou instrument: laserul. Indiferent dacă se utilizează o intervenție chirurgicală sau cu laser, obiectivul este de a curăța bine țesutul de susținere pentru a îndepărta tartrul și, prin urmare, bacteriile.

În tratamentul chirurgical, gingia se desprinde de os cu un bisturiu, apoi acest spațiu este curățat prin chiuretaj. Dezavantajele acestui tratament sunt durerea, sângerarea, umflarea țesuturilor.

Cu laserul, nu se întâlneşte niciunul dintre aceste efecte secundare. Se pătrunde cu vârful laserului în buzunarele existente între gingie și dinte. Singurul efect secundar la unele persoane este o sensibilitate temporară la rece şi cald, timp de câteva zile.

În ce constă tratamentul nechirurgical cu laser al parodontozei?

După anestezierea locală a gingiei, laserul, asociat sau nu cu peroxidul de hidrogen în funcție de tipul său, se aplică pe și sub gingii. Generează un fascicul de lumină, care are o acțiune bactericidă și bio stimulantă care promovează vindecarea și închiderea buzunarelor între gingie și dinte. De obicei sunt necesare patru sesiuni, fiecare de câte o oră.

Într-o săptămână, rezultatele sunt vizibile. Laserul este un tratament foarte eficient, care nu are contraindicații, dar necesită ca pacientul, ca la orice tratament parodontal, să se supună unei igiene orale scrupuloase.

Concluzionând

Atunci când boala parodontală este diagnosticată la timp, poate fi eficient tratată. Astăzi, datorită tehnicilor şi tehnologiilor inovatoare precum, laserul –  dinţii naturali pot fi salvaţi.