Cum isi incalzesc romanii casa? Cu cat sezonul de incalzire este mai aproape, cu atat aceasta intrebare rezoneaza mai tare in mintea proprietarilor de case. Unii dintre ei se pregatesc deja din timpul verii, adunand combustibil pentru sobe. Altii sunt mai putin calmi si isi smulg parul, odata cu cresterea brusca a facturilor la electricitate.
Desi noiembrie ii mai rasfata, din cand in cand pe oameni cu soare si caldura, scaderea temperaturii este vizibila. Cei care nu doresc sa fie surprinsi de ingheturile bruste au analizat ofertele instalatiilor si realizeaza eventuala lor modernizare. Acesta este momentul potrivit pentru a verifica care instalatii de incalzire sunt mai eficiente, mai economice si in acelasi timp confortabile si sigure cu mediul.
Tipuri de sisteme de incalzire
- retea de termoficare urbana;
- centrale termice pe gaz
- sobe cu combustibil solid, cum ar fi carbune sau lemn;
- surse alternative de energie;
- instalatii de incalzire cu energie electrica.
Reteaua de termoficare urbana
Este cel mai obisnuit tip de incalzire in orase, in special in blocurile si casele situate intr-o zona bine echipata a orasului. Este un sistem convenabil, confortabil si nu necesita intretinere, iar costul este relativ mic. Si ca dezavantaj, disponibilitatea caldurii este uneori limitata.
Incalzirea cu centrale termice pe gaz
Este o forma convenabila de incalzire, deoarece ofera caldura fiecarui loc din casa in care se realizeaza instalarea. In cazul sobelor pe gaz sau a radiatoarelor electrice de sine statatoare, aerul este incalzit doar in incaperea in care sunt amplasate.
Una dintre cele mai eficiente modalitati de a reduce costurile de incalzire ale locuintei este inlocuirea unei centrale termice traditionale cu un model in condensatie. Aceasta utilizeaza caldura generata de condensarea vaporilor de apa din gazele de ardere, datorita careia consuma mai putin combustibil decat o centrala conventionala.
Cele mai citite articole
Dezavantajul centralei in condensatie este pretul mai mare, dar daca se compara consumul acesteia cu cat consuma o centrala termica pe gaz conventionala, cu siguranta, achizitia se plateste rapid in economii de incalzire.
Incalzirea electrica
Exista pe piata diverse tipuri de aparate care folosesc energie electrica pentru incalzire. Printre acestea, se pot distinge, incalzitoare cu acumulare dinamica, incalzitoare cu convector etc.
Avantaje:
- dispozitivele electrice de incalzire nu produc gaze de evacuare la locul de utilizare;
- nu necesita construirea unor incaperi suplimentare pentru cazane, cosuri de fum sau depozitare a combustibilului;
- disponibilitatea caldurii pe tot parcursul anului;
- capacitatea de a controla cheltuielile
Dezavantaje:
- costuri mari legate de pretul ridicat al energiei electrice in comparatie cu caldura produsa de o centrala termica pe gaz sau un cazan individual care utilizeaza carbune sau gaz;
- utilizarea aparatelor electrice de incalzire necesita o instalatie electrica moderna si eficienta.
Surse alternative de energie
Pot fi, de asemenea, folosite pentru a incalzi casa. Acestea transforma energia naturala a soarelui sau a vantului in caldura, cu mai putine daune asupra mediului decat sistemele conventionale de incalzire. Din pacate, pretul acestui tip de investitii poate inca speria multi proprietari imobiliari.