Ghid privind custodia comuna in caz de divort sau separare: tot ce trebuie sa stii

Custodia comuna este unul dintre regimurile sau formele de tutela si custodie prevazute de dreptul familiei . Consta in atribuirea ambilor parinti a increderii copiilor minori sau cu handicap , cu drepturi si indatoriri egale, dupa o separare sau divort. 

Cand viata comuna a unui cuplu se rupe, custodia copiilor minori poate fi impartita intre parinti.

Cu alte cuvinte,  ingrijirea,  educatia si, in general, convietuirea obisnuita a copiilor minori pot fi atribuite ambilor parinti, cu conditii si drepturi egale . Acest regim de tutela si custodie se numeste custodia comuna.

In acest fel, copiii minori pot fi in compania parintilor lor in perioade alternative, de obicei fiind intre saptamani sau doua zile la rand cu fiecare parinte si weekenduri alternative .

Pana acum cativa ani, custodia exclusiva sau monoparentala (atribuita doar unuia dintre parinti) era optiunea majoritara. Cu toate acestea,  este din ce in ce mai frecvent instituirea unui regim de custodie comuna .

Conform avocat-online.eu, este esential sa se tina seama de faptul ca tutela si custodia este diferita de autoritatea parinteasca :

Autoritatea parentala : se refera la reprezentarea si administrarea generala a bunurilor copiilor minori. Prin faptul de a fi tata sau mama, cineva are autoritate parinteasca asupra copiilor minori, desi exista cauze de privare.

Tutela si custodia : se concentreaza pe convietuirea obisnuita si zilnica cu copiii minori, in caz de separare sau divort.

In mod obisnuit, ambii parinti au autoritatea parinteasca , desi tutela si custodia pot fi atribuite unuia dintre ei ( custodia monoparentala ) sau ambilor ( custodia comuna ).

Cand se convine regimul custodiei partajate?

In timpul procesului de separare sau divort

In caz de  separare sau divort, custodia si custodia comuna a copiilor vor fi convenite:

Custodia comuna prin acord intre parinti

La  cererea parintilor in propunerea de acord normativ , in procedura de separare sau divort de comun acord .

Cand  parintii ajung la acest acord in cursul procedurii de separare sau de divort contencios .

In ambele cazuri,  inainte de a conveni asupra custodiei comune , pentru a determina daca custodia comuna este adecvata, Judecatorul va evalua :

– Raportul Procurorului.

– Opinia copiilor care au suficienta judecata.

– Afirmatiile partilor si testele efectuate.

– Relatiile parintilor intre ei si cu copiii lor.

– Raportul specialistilor calificati corespunzator, daca este solicitat din oficiu sau de catre parti.

Custodia comuna prin decizie a Judecatorului

In mod exceptional , judecatorul,  la cererea doar de unul dintre parinti , cu raportul favorabil al procurorului, va conveni asupra custodiei comune atunci cand considera ca este in interesul minorului .

Desi Codul civil  foloseste cuvantul „in mod exceptional”, custodia comuna nu trebuie considerata o masura exceptionala, ci normala, putand fi agreata de Judecator in functie de imprejurarile fiecarei cauze.

Dupa decretul de separare sau divort

Este posibila solicitarea increderii in comun in orice moment dupa hotararea de divort sau de separare, indiferent de timpul scurs.

Pentru a face acest lucru, este necesara initierea unei  proceduri de modificare a masurilor , care poate fi de comun acord sau contencioasa.

Daca ambii parinti sunt de acord, ei pot depune un nou acord de reglementare care specifica schimbarea de la custodia la custodia comuna.

In cazul in care nu exista un acord intre parinti, parintele care doreste sa schimbe regimul in custodie comuna poate initia o procedura judiciara de modificare a masurilor .

Criterii care trebuie evaluate de catre judecator pentru a conveni custodia comuna

In orice caz, Judecatorul va tine cont de anumite aspecte pentru a opta pentru custodia comuna :

– Atitudinea anterioara a parintilor in relatiile cu minorul.

– Dorintele exprimate de copiii care au suficienta judecata.

– Numarul de copii.

– Indeplinirea de catre parinti a indatoririlor ce le revin in raport cu copiii.

– Respect reciproc in relatiile personale.

– Rezultatul rapoartelor impuse de lege.

Pe scurt, orice altul care permite minorilor o viata adecvata, desi in practica poate fi mai complex decat ceea ce se realizeaza atunci cand parintii locuiesc impreuna.

Este important de mentionat ca Curtea Suprema a stabilit ca  dezacordurile rezonabile dintre parinti nu exclud custodia comuna .

Existenta conflictelor intre parinti nu exclude regimul custodiei comune, atata timp cat astfel de conflicte nu prejudiciaza minorul .