Este timpul pentru diversificarea alimentelor bebelusului

Mereu in cautare de noi senzatii, curiozitatea si micile fapte ale micutului tau te uimesc. La 4 luni sosi in sfarsit momentul diversificarii dietei pe care o asteptati cu atata nerabdare. Trebuie sa o introduci putin cate putin.

Esti incantat sa vezi cum bebelusul tau descopera noi arome si texturi. Aceasta etapa esentiala de diversificare trebuie sa se desfasoare fara probleme, deoarece este insotita de o schimbare majora a regimului nutritional.

Si este ca in primele luni de viata, lipidele – grasimile- continute in lapte reprezinta 50% din aportul total de energie. Pe parcursul lunilor, carbohidratii preiau treptat stapanirea pana cand devin nutrientul predominant. Conform uniunea.ro, diversificarea alimentara se elaboreaza progresiv in conformitate cu sfaturile medicului pediatru, care o adapteaza la fiziologia si echilibrul nutritional al micutului tau.

De la lingura la bolul cu supa

Diversificarea alimentatiei bebelusului tau nu inseamna inlocuirea laptelui cu aceeasi cantitate de hrana de la o zi la alta. In primul an, tot laptele le acopera nevoile nutritive si nu legumele si fructele, care sunt introduse in cantitati mici. La inceput, este doar o chestiune de a-ti trezi papilele gustative.

Legume, fructe, lingura, sticla … Relaxeaza-te! Incepeti cu o lingurita de legume sau fructe zdrobite. O singura varietate la un moment dat, astfel incat bebelusul tau sa se obisnuiasca cu aceste noi arome si texturi. Acest lucru va permite, de asemenea, sa verificati daca sunteti alergic la un aliment. Mar, pere, fasole verde, cartofi, dovlecel… Dar, la inceput, evita alimentele cu arome foarte puternice: prazul sau conopida, de exemplu. Vezi cum reactioneaza.

Da-i cu o lingura si, daca il respinge, adauga in sticla piureul sau compotul. In acelasi mod, fa-l sa descopere treptat cerealele, carnea, pestele si ouale. Piure de legume si proteine ​​la pranz, compot de fructe pentru gustare, piure de legume pentru cina… Mareste proportiile putin cate putin, urmand programul stabilit de medicul pediatru pentru ca, la implinirea varstei de un an, sa fi inlocuit unul dintre sticle pt. o masa cu lingura.

Ai o viata intreaga sa mananci ca oamenii in varsta!

In primii ani de viata, copilul dumneavoastra dezvolta o multitudine de facultati psihomotorii, cerebrale si cognitive. Intr-un an isi tripleaza greutatea si creste cu 40%. Corpul lor are nevoi speciale care nu sunt deloc ca ale tale. Aveti nevoie de mai multe lipide pentru a va hrani creierul, de mai mult fier pentru a sustine cresterea si a lupta impotriva infectiilor, de mai multi carbohidrati pentru a va satisface nevoile energetice si de o cantitate moderata de proteine ​​pentru a nu va supraincarca corpul.

Astazi, medicina stie ca erorile nutritionale facute in copilarie pot avea consecinte asupra sanatatii adultilor. Bunele obiceiuri alimentare adaptate si stabilite inca din copilarie contribuie decisiv la pastrarea si consolidarea sanatatii copilului dumneavoastra pana la varsta adulta. Nu-ti face griji, va veni ziua in care tocanita ta de carne iti va linge degetele, dar totul la timp!

4 stalpi si 1 acoperis

O dieta echilibrata este mult bun simt combinat cu simtul a ceea ce este bun. Nu necesita recomandari precise. Un copil poate manca orice, atata timp cat dieta lui se bazeaza pe 4 piloni esentiali:

  • Pilonul 1. Fierul: aportul trebuie garantat gratie consumului de lapte de crestere si asta pana cand carnea poate fi suficienta pentru a indeplini aceasta functie.
  • Pilonul 2. Calciu: contributia trebuie garantata datorita produselor lactate si laptelui.
  • Pilonul 3. Acizi grasi esentiali (AGE): Uleiul vegetal, cum ar fi uleiul de rapita, de soia sau de nuca, adaugat in mancaruri sau peste o data sau de doua ori pe saptamana este o sursa substantiala de AGE.
  • Pilonul 4. Diversitatea dietei: diferite fructe si legume, o data sau de doua ori pe zi, dar si alte alimente.

Odata bine puse bazele cladirii, nu mai ramane decat sa acoperim casa: placerea de a manca! Pentru ca a manca fara a te bucura nu este deloc placut. Desi copilul trebuie sa manance totul, trebuie sa poata manca si alimente care ii plac.