„Nu am niciun talent anume. Sunt doar extraordinar de curios”, spunea Albert Einstein.
Suntem cu toții călători în căutare de cunoaștere, iar curiozitatea noastră este farul ce ne îndrumă în această călătorie fascinantă a vieții.
Această sete inepuizabilă de a ști se afla în interiorul nostru încă din copilărie. Din păcate, uneori, este blocată de diverse obstacole. Când învățarea nu mai este însoțită de curiozitate, de entuziasm, nu prea mai are loc.
Curiozitatea este Motorul Învățării
Curiozitatea nu este doar dorința de a cunoaște, ci și o stare de anticipare a unei recompense pentru creier. Motivația intrinsecă generată de curiozitate motivează învățarea, astfel ca este important să cultivăm această calitate la copii.
Copiii, în special în primii ani de viață, sunt exploratori nativi. Totul este o oportunitate de descoperire, iar această curiozitate le construiește baza pentru o învățare continuă și adaptabilitate în fața schimbărilor.
Stimularea curiozității la copii nu doar că îi ajută să memoreze mai mult, dar contribuie și la dezvoltarea unei dispoziții pozitive. Această abordare activă față de învățare îi învață să abordeze cu entuziasm și deschidere provocările vieții.
Persoanele cu niveluri ridicate de curiozitate se bucură de avantaje și pe plan socio-emotional. De la inițierea și menținerea relațiilor sociale pozitive, până la aprecierea frumuseții, curiozitatea își lasă amprenta asupra fiecărui aspect al vieții.
Știința și tehnologia, în special, sunt alimentate de oameni curioși. Oamenii de știință și cercetătorii sunt cei care nu se opresc la suprafață, ci își extind imaginația pentru a înțelege și explora lumea înconjurătoare. În orice domeniu, adjectivul „curios” stă alături de cei care schimbă lumea.
Prin urmare, este important să stimulăm „mințile flămânde” ale copiilor încă de la vârste fragede. Să îi încurajam să pună întrebări fără teama de judecată sau de respingere și să încurajăm setea lor de cunoaștere.
Cele mai citite articole
Reptiland București dezvoltă minți exploratoare și creatoare
Cum stimulăm curiozitatea în rândul copiilor? Sunt mai multe metode sau activități prin care tu, ca părinte sau ca educator, poți face asta. Noi îți recomandăm o vizită la Reptiland București.
La Reptiland București, vei auzi frecvent copii exclamând “Wow!”. La Reptiland, copiii mici și mari sunt imersați într-o junglă amazoniană reprodusă la scară mică. Copii au ocazia să facă o incursiune în lumea tropicală și în lumea reptilelor de pe toate continentele globului.
Reptiland București este cea mai mare expoziție permanentă cu reptile vii din România! Copiii pot observa peste 40 de specii de reptile în mediul lor de viață. Siguranța este garantată, reptilele trăind în terarii și acvaterarii de sticlă de dimensiuni medii și mari. Copiii le pot observa de aproape și pot afla informații captivante despre acestea.
Printre exponate se numără: cel mai mare piton reticulat din România, care măsoară 6 metri și cântărește 60 de kilograme; doi pitoni albinoși; șopârlele lui Isus sau șopârlele „care merg pe apă”; dragoni chinezești de apă, specie de șopârle agamide; o pereche de Tegu argentinieni; aligatori cu botul rotund (caimani)…și multe altele.
La finalul incursiunii în muzeul interactiv Reptiland, copiii pot parcurge unul din aceste ateliere creative:
- Atelier de floristică – copiii învață cum să creeze aranjamente florale și pleacă acasă cu aranjamentul făcut chiar de ei;
- Atelier de creație artistică – copiii desenează și pictează în culori fosforescente, apoi propriile lucrări sunt “aprinse” în pădurea tropicală magică;
- Atelier de îngrijire a animalelor de companie – copiii interacționează cu animalele de companie și învață practic despre îngrijirea lor;
- Atelier de teraristică – copiii învață cum să creeze propriul terariu de mici dimensiuni și, la final, pleacă cu propriul terariu acasă.
Aceste cursuri și ateliere pentru copii au loc săptămânal. Atelierele sunt potrivite pentru copii începând cu vârsta de 3-4 ani. Costurile sunt foarte accesibile și, în plus, școlile & grupurile organizate beneficiază de prețuri reduse. Mai multe aici:
Mai mult, copii au ocazia să experimenteze live scene parcă desprinse din Harry Potter, în care pot interacționa direct cu șerpi sau tarantule, în deplină siguranță, în cadrul “Atelierelor Speciale” organizate ocazional, alături de îndrăgitul biolog Bogdan Matei. Pentru a afla când are loc următorul atelier special, urmărește Reptiland pe Facebook.
Pe tot parcursul acestei experiențe, copiii devin din ce în ce mai curioși și mai predispuși să se angajeze în procesul de învățare. Ei pun întrebări, cercetează și explorează pentru a obține răspunsuri, ceea ce contribuie la acumularea de cunoștințe și la dezvoltarea abilităților.
După o vizită la Reptiland București, copii devin mult mai receptivi să învețe la școală informații din domeniul botanicii, zoologiei, geografiei sau ecologiei. În plus, aceștia pot fi inspirați să urmeze în viitor o carieră în domeniul științelor naturii.