Cum să vă pregătiți copilul pentru o vizită la stomatolog

Vizita la stomatolog poate fi o experiență intimidantă atât pentru adulți, cât și pentru mulți dintre copii. Sunetele, mirosurile și ideea de a avea instrumente străine în gură constituie un important factor de anxietate și teamă. În cazul copiiilor, pregătirea adecvată a acestora poate face ca vizita la stomatolog să fie mai plăcută și mai puțin stresantă. Următoarele sfaturi pentru pregătirea unui control la stomatolog sunt in general eficiente pentru majoritatea copiiilor.

Începeți pregătirea din timp

Cu cât începeți mai devreme să vorbiți cu copilul despre vizita la stomatolog, cu atât mai bine. Explicați-i copilului că vizita la stomatolog este importantă pentru menținerea unei danturi sănătoase și că stomatologul este acolo pentru a-l ajuta să aibă un zâmbet frumos și sănătos. Înainte de vizită, arătați copilului imagini cu un cabinet stomatologic pentru copii. Explicați-i cum arată și ce se întâmplă în timpul unei vizite obișnuite. Videoclipurile sau fotografiile cu clinicile pot ajuta copiii să se simtă mai confortabil înainte de a ajunge în cabinet.

Vizitați un medic stomatolog pedodont

Alegerea unui stomatolog pedodont, care se specializează în tratarea copiilor, poate face o mare diferență în confortul și încrederea pe care copilul le simte în timpul vizitei. În majoritatea cazurilor, medicii care lucrează într-un cabinet stomatologic copii au abordări și tehnici adaptate vârstei pacienților lor, diferite de cele utilizate pentru persoanele adulte.

Vorbiți despre tratamentul ce urmează a fi efectuat

În situația în care medicul stomatolog a recomandat efectuarea unui anumit tratament, explicați copilului despre ce presupune acesta. De exemplu, în cazul în care copilul are nevoie de un tratament de sigilare dinti, asigurați-vă că înțelege că tratamentul este nedureros și necesar. Este recomandat să evitați utilizarea unor surse nesigure pentru informarea copilului, cât și să evitați utilizarea unui limbaj prea complex, deoarece astfel se poate genera confuzie sau teamă. În schimb, încercați să folosiți un limbaj simplu și adaptat vârstei copilului, astfel încât să poată înțelege în mod clar ce urmează să se întâmple.

Folosiți tehnici de relaxare

În timpul vizitei la stomatolog sau în orice altă situație stresantă pentru un copil, tehnici simple de relaxare pot fi de mare ajutor pentru a-l calma și a-i diminua anxietatea. Printre altele, puteți ajuta copilul să se relaxeze folosind tehnica respirației profunde sau diferite tehnici de vizualizare. De exemplu, puteți cere copilului să-și imagineze un loc preferat, cum ar fi o plajă, un parc sau o pădure, și să descrie sunetele sau mirosurile pe care le-ar putea experimenta acolo.