Cum sa il ajuti pe cel mic sa se adapteze la gradinita?

Mersul la gradinita este o schimbare radicala pentru cel mic si totodata o adevarata provocare pentru parintii acestuia. Infiltrarea copilului intr-un alt mediu, decat cel familial constituie o tranzitie mai mult sau mai putin greoaie in functie de fiecare copil in parte, de dependenta emotionala fata de parinti si de casa. Pe masura ce prima zi de gradinita se apropie, parintii trebuie sa faca anumite eforturi pentru a-si masca ingrijorarea si totodata pentru a-l pregati pe cel mic pentru perioada ce va sa vina. 

Iată cateva modalitati prin care cel mic se va acomoda mult mai rapid!

Comunicarea este cheia

Din fire, curiozitatea copiilor atinge cote maxime, intrucat se afla in primii lor ani de viata si instinctiv vor sa acumuleze tot mai multe informatii, sa primeasca tot mai multe raspunsuri la nedumeririle lor si sa isi formeze o oarecare experienta pe masura ce desfasoara anumite activitati de interes pentru ei in conformitate cu varsta lor. Tocmai de aceea, trebuie sa ii alimentezi celui mic curiozitatea, facandu-l sa-si doreasca sa afle ce se petrece la gradinita si sa fie determinat astfel sa desfasoare activitatile din cadrul ei. Acestea fiind spuse, nu ai decat sa initiezi o conversatie cu cel mic in care subiectul principal este insasi gradinita. Vorbeste-i despre faptul ca va intalni persoane noi, spune-i ca astfel isi va mari cercul de prieteni si ca va invata lucruri noi pe care numai doamna educatoare i le poate prezenta, ajutandu-l totodata sa si le însușească. 

Nu iti arata ingrijorarea fata de cel mic

Cele mai citite articole

O greseala frecvent intalnita in randul parintilor este aceea ca isi manifesta in mod conștient grijile de fata cu cel mic sub forma unor intrebari retorice precum “Daca nu-i va plăcea la gradinita?” sau “Daca va plange dupa ce voi pleca de langa el?”. Desi nu are inca o capacitate de intelegere prea dezvoltata, justificata prin varsta frageda, asta nu inseamna ca micutul nu isi va face o parere despre acel loc numit gradinita. Iar din acele intrebari nu va percepe decat ca este un loc groaznic, unde probabil nu-si va dori sa se afle. 

Pregatirea propriu-zisa pentru grupa mica

Ei bine, pentru ca cel mic sa nu resimta atat de mult aceasta schimbare, ai putea sa faceti impreuna cateva vizite viitoarei educatoare chiar la gradinita unde va urma grupa mica. Astfel, mediul in care va petrece anul scolar ce urmeaza ii va fi familiar. Un al lucru pe care l-ai putea face este sa integrezi in rutina lui activitati similare cu cele desfasurate in cadrul gradinitei. Spre exemplu, ii poti pune la dispozitie niste accesorii de modelaj de la Biroticienii sau un set de pensule, acoarele si un bloc de desen. Genul acesta de activitati ii va creste apetitul de joaca, dorind sa repete experienta. Mai mult decat atat, daca cel mic stie sa-si ia singur hainuta pe el si sa manance singur, fara indoiala nu se va simti atat de dependent de tine, fiindu-i astfel mult mai usor sa se desprinda de nevoia de a fi permanent cu unul dintre parinti. 

Pe masura ce prima zi de gradinita se apropie, emotiile se vor intensifica tot mai mult. Tocmai de aceea, fii alaturi de copilul tau in acea perioada coplesitoare.

Sursa foto – unsplash.com

Cele mai citite articole