Cum amenajăm camera nou-născutului

Când se gândesc la camera unui copil, mulți părinți au în vedere o amenajare pe termen lung, care să cuprindă mobilierul și accesoriile necesare activităților importante ale acestuia: joacă, somn, studiu.

În cazul unui nou-născut însă, trebuie avut în vedere că în primele luni sau chiar în primul an de viață există nevoi și necesități ale celui mic diferite față de cerințele care se impun pe termen lung. Mai exact, în primele 6 luni, chiar până la un an, camera nou-născutului trebuie gândită ca o amenajare practică și dotată cu cele necesare în special pentru părinți, având în vedere că pruncul este dependent de aceștia.

De aceea, camera trebuie să cuprindă, pe lângă cele necesare celui mic, și piese de mobilier utile și la îndemână celor care se îngrijesc în permanență de el.

Ce piese de mobilier trebuie să fie în camera celui mic

Camera nou-născutului trebuie să fie dotată cu mobilierul necesar odihnei acestuia, dar și îngrijirii sale permanente. Ceea ce contează, în primul rând, sunt funcționalitatea și siguranța, și mai puțin aspectul acestuia. Este important să existe la îndemână toate obiectele necesare atât pentru cel mic, cât și cele de care se folosesc părinții.

Printre cele mai importante obiecte de mobilier care trebuie să se afle în camera celui mic se vor număra pătuțul acestuia, masa de schimbat sau de înfășat, un dulap sau o servantă pentru hăinuțe, un fotoliu comod, cu spătar înalt, pentru mama care alăptează și, auxiliar, spații speciale pentru jucării.

Toate acestea trebuie așezate aproape unele de celelalte pentru ca accesul de la una la alta să se facă facil, fără mișcări inutile. Cel mai important este însă ca masa de înfășat și fotoliul să se afle în imediata apropiere a pătuțului.

Cum amenajăm camera nou-născutului

Atunci când vine vorba de amenajare, în camera unui nou născut trebuie să predomine aspectele practice, având în vedere că aceasta se face pe termen scurt sau mediu, adică de unu-doi ani.

Din acest punct de vedere, este important să facem selecția mobilierului, a accesoriilor, a texturilor și a culorilor utilizate în amenajare în așa fel încât să avem doar strictul necesar, iar acestea să fie la îndemână și ușor de folosit.

Cum alegem culorile

Alegerea culorilor pentru mobilier trebuie să fie pentru nuanțe calde, pastelate, care dau senzația de calm, liniște și au efect liniștitor pentru cel mic. Putem alege pentru dulap sau o servantă o nuanță închisă de albastru, de exemplu, având în vedere că simbolizează seninătatea și echilibrul.

Dacă optăm pentru un perete pe care să aplicăm tapet sau stickere colorate, contează ca acestea să fie din materiale nontoxice și cu motive florale sau jucăușe, nicidecum geometrice, în prima fază. În privința culorilor de pe pereți, sunt recomandate albul, cremul sau altă nuanță deschise, care nu irită ochii.

Cele mai citite articole

La fel de important ca alegerea culorilor este ca încăperea să fie pregătită măcar cu o lună – două înainte de venirea pe lume a celui mic, pentru ca orice miros de vopsea sau de tapet să dispară.

Ce fel de covor folosim

Chiar dacă există încălzire prin pardoseală, este important ca în camera celui mic să existe un covor antiderapant, care se curăță ușor, eventual cu fir cât mai scurt pentru a nu-l împiedica atunci când va începe să facă primii pași sau să meargă de-a bușilea.

Imprimeul acestuia contează la fel de mult, pentru că, prin intermediul acestuia,  poate face cunoștință de exemplu cu animale pe care nu le-a cunoscut încă între jucăriile preferate.

Mobilierul

Principalele piese de mobilier în camera nou-născutului sunt pătuțul, masa de înfășat, comoda sau servanta pentru haine și lenjerie, un fotoliu și un pat sau o canapea de dimensiuni mici.

În prima fază trebuie să existe neapărat în camera celui mic un pătuț cu grilaj, modelul clasic, înalt, cu zăbrele. Acesta trebuie să fie suficient de rezistent dar, în același timp sigur și confortabil. De aceea, sunt recomandate cele din lemn, cu înălțimea ajustabilă, care să dispună de un sistem de protecție împotriva închiderii accidentale.

Dacă alegem de la bun început în cameră și un pat mai mare, acesta îi va servi abia ulterior, când mai crește.

În plus, în camera unui nou-născut este obligatorie o masă de înfășat. Indiferent dacă este în ton cu restul mobilierului, masa cu pricina trebuie să fie la o înălțime comodă pentru mamă sau persoana care se ocupă de acest lucru. De asemenea, ea trebuie să fie acoperită, pe toată suprafața ei, cu un material comod, moale și nonalergenic pentru bebeluș. Dacă este de tip comodă pentru lenjerie, atunci masa va putea fi modificată și refolosită drept piesă de mobilier și după ce micuțul a mai crescut.

Spațiul pentru depozitarea lenjeriei de pat și a hăinuțelor poate fi ori un dulap îngust și înalt, ori o servantă sau o comodă cu sertare late, unde lucrurile mici pot fi așezate cu ușurință, iar accesul facil. 

Alte accesorii sunt cutiile pentru depozitarea jucăriilor. Având în vedere că vor exista, încă de la început, o mulțime de jucării, al căror număr va crește în timp, este important să avem în vedere modul în care le organizăm. În prima fază, pentru siguranța celui mic, cutiile trebuie să se închidă ermetic, pentru ca puiul să nu se accidenteze, fiindcă protecția și siguranța lui sunt prioritare.

Lumina din încăpere

Pentru camera unui bebeluș este important să apelăm la lumină ambientală blândă, care să vină din mai multe surse, pentru că una singură, cea din tavan, îl poate speria pe cel mic când se aprinde brusc. De asemenea, contează să filtrăm lumina de afară cu draperii sau perdele în culori deschise, pastelate și luminoase

Concluzie

Tot ce ține de amenajare în camera unui nou-născut trebuie să conțină obiecte utile, plăcute la vedere și sigure pentru cel mic și care să poată fi ușor de utilizat de către cei care îl au în îngrijire permanentă. Putem face din camera bebelușului un loc special, prin mobilierul, accesoriile și culorile alese, astfel încât copilașul să pășească, încă de la început, într-o lume plină de magie, culoare și siguranță.

Cele mai citite articole