Ce trebuie să știi despre scaunele auto pentru copii. Sfaturi de călătorie

Pentru o vacanță reușită cu copiii, trebuie să pregătești din timp toate obiectele necesare. Dacă ești la capitolul scaune auto, este indicat să te pui la curent cu cele mai importante criterii de selecție, astfel încât să faci o alegere excelentă.

Sfaturile de mai jos te vor ajuta să scapi de stresul și de nedumerirea cu care te poți confrunta când ai de ales dintr-o diversitate de produse. Citește în continuare de ce este important să montezi un scaun de mașină pentru copil, dar și care sunt principalele cerințe după care să te ghidezi la cumpărături.

De ce sunt importante scaunele auto pentru copii?

Cumpararea unui scaun auto pentru copilul tău este importantă, în primul rând, pentru confortul și siguranța lui. Utilizarea corectă reduce riscul de vătămare, spitalizare și deces cu peste 70%.

În al doilea rând, montarea scaunelor auto este obligatorie prin lege. Potrivit legislației din România, copiii în vârstă de până la 3 ani nu pot fi transportați în mașini care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță. De altfel, toți copiii care au înălțimea până la 135 cm trebuie transportați într-un dispozitiv de siguranță omologat (ECE R44/03, R44/04, UN R129).

Scaunele auto trebuie folosite ținându-se cont de specificațiile producătorului referitoare la limitele de vârstă, greutate și înălțime.

Scaune auto pentru copii – cum se face clasificarea?

În funcție de vârstă și greutate, scaunele auto pentru copii se clasifică în cinci categorii principale:

  • grupa 0 este potrivită pentru bebeluși cu vârsta cuprinsă între 0-9 luni și greutatea între 0 – 10 kilograme;
  • grupa 0+ este indicată pentru bebeluși cu vârsta cuprinsă între 0 și 12-15 luni și greutatea între 0 – 13 kilograme;
  • grupa 1 este potrivită pentru copiii care au între 6 luni și 4 ani și greutatea între 9 – 18 kilograme;
  • grupa 2 este indicată copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 și 8 ani și greutatea între 15 – 25 kilograme;
  • grupa 3 este potrivită pentru copiii care au între 6 și 12 ani, cu greutatea cuprinsă între 22 și 36 kilograme.

Sistemul de prindere: centură sau ISOFIX?

Cele mai citite articole

Scaunele de mașină pentru copii pot fi prinse pe banchetă fie cu ajutorul centurei de siguranță, fie prin intermediul sistemului ISOFIX (International Standard Organization Fix). A doua variantă este recomandată de specialiști ca fiind cea mai sigură în prezent. Acest sistem reduce riscul unei instalări greșite, asigură o conexiune sigură și este ușor de utilizat.

Însă trebuie luat în calcul că nu toate mașinile dispun de inele de prindere. Dacă te afli în această situație, alege sistemul universal de prindere – centura, dar asigură-te că o prinzi corect.

Scaunele auto – alte criterii importante de selecție

Încă un criteriu căruia trebuie să îi acorzi atenție este modul de fixare față de sensul de mers. În comerț, găsești modele care se fixează cu fața la sensul de mers, modele care se prind cu spatele la sensul de mers, dar și modele cu înălțătoare. Ultimele produse sunt recomandate pentru copiii care au vârsta între 5 și 12 ani.

Specialiștii recomandă ca, pentru categoria de scaune pentru copiii care au până în 13 kg, să se aleagă modele care se fixează cu spatele la sensul de mers. Apoi scaunul se poate monta cu fața la sensul de mers.

Materialul textil al scaunului auto este alt criteriu care trebuie să atragă atenția părinților. Acesta trebuie să se desfacă cu ușurință, să se curețe repede și să fie confortabil pentru micuț. Examinează materialul și asigură-te că nu există zone care l-ar putea deranja la o călătorie mai lungă.

Alte caracteristici care trebuie analizate: ajustabilitatea pe înălțime, spațiul pentru picioare, protecția împotriva impactului lateral și poziția de somn reglabilă.

Cele mai citite articole