Ce înseamnă bucătărie open space?

O bucătărie open space este o combinație între o bucătărie frumoasă și funcțională cu o cameră de zi. Pentru un proiect de succes trebuie să cunoști regulile de bază pentru zonarea și decorarea unui astfel de interior deschis. De obicei este nevoie de sfaturile unui arhitect pentru o amenajare superbă.

Pro și contra ale unei bucătării și living combinate

Bucătăria open space are beneficiul că adună oaspeții și proprietarii casei împreună. Prin urmare, din ce în ce mai des cele două zone ale unei locuințe nu sunt separate în apartamentele moderne de tip deschis și, chiar dacă se face o modernizare majoră a unui apartament vechi, mulți proprietari tot încearcă să spargă pereți și să își echipeze bucătăria în așa fel încât să se armonizeze cu amenajarea din camera de zi. 

Această soluție de bucătărie open space are multe avantaje:

  • Nu este nevoie să ocolești pereți și să străbați holuri atunci când ai musafiri.
  • Este mult mai ușor ca să amenajezi așa o zonă mai mare într-un singur stil, este mult mai simplu ca să implementezi niște idei moderne, chiar revoluționare.
  • Poți să renunți la televizorul din bucătăria clasică, să rămâi cu un singur televizor, situat în zona de vizibilitate a bucătăriei deschise, dar și a canapelei din living.
  • Spațiul deschis devine mai luminos, ferestrele vor lumina întreaga zonă.
  • Vei elibera spațiul pentru amplasarea confortabilă a zonei de luat masa.
  • O bucătărie și o cameră de zi împreună reprezintă o opțiune convenabilă de amenajare nu numai pentru un apartament mic sau studio, dar și de proprietarii de apartamente mari de lux și case de vacanță. 

Pro și contra ale unei bucătării-cameră de zi combinată

Cu toate acestea, dacă alegi o bucătărie open space există și anumite dezavantaje ale acestei opțiuni. Deoarece este imposibil să se echipeze bucătăria legată de  sufragerie fără a demola pereți, reamenajarea va trebui coordonată cu autoritățile de supraveghere a locuințelor. Îți va trebui o hotă scumpă și un sistem de aer condiționat performant, astfel încât „mirosurile de bucătărie” să nu plutească în tot apartamentul.

Unora nu le place ca să vadă din livingurile lor mașini de spălat vase sau să asiste la momentele când sunt puse în funcțiune acele mașini de spălat rufe  care nu mai au loc în baie sau pe holul dinspre baie. 

Înainte de a decide dacă vrei să combini bucătăria și camera de zi, trebuie să cântărești în mod obiectiv argumentele pro și contra. 

Va trebui să se spele vasele imediat după folosire, deoarece lăsându-le în chiuvetă va fi un îndemn pentru diverse insecte să infecteze zona în cauză. 

Plus că nimeni nu va putea să se odihnească sau să se uite la serialul favorit de pe Netflix în huruit de mașină de tocat carne, blender, cuțit electric sau alte echipamente gastronomice.

Zonarea bucătăriei și a livingului: o soluție originală

Unificarea nu înseamnă nicidecum amestecare fără discernământ a bucătăriei cu livingul, zonele funcționale ar trebui ca să fie evidențiate vizual foarte clar. Prin urmare, apare sarcina de a împărți bucătăria și camera de zi în zone distincte. Pentru aceasta, designerii folosesc multe tehnici care depind de dimensiunea și configurația apartamentului, precum și de stilul ales.

Partiții mobile pentru bucătăria open space

Acesta este cel mai simplu mod de a zonifica un spațiu. O partiție glisantă elegantă între bucătărie și sufragerie, realizată ca un compartiment, face posibilă, dacă este necesar, retragerea în bucătărie sau, dimpotrivă, extinderea spațiului atunci când oaspeții se adună.

Paravanul de sticlă dintre bucătărie și sufragerie permite trecerea luminii și, în același timp, permite să se creeze un anumit sentiment de „intimitate”.