Furia laptelui este un simptom care se manifestă după naștere, dar poate apărea oricând în perioada de alăptare. Sânii sunt tari, dureroși și umflați pentru că sunt prea plini de lapte matern. Dacă nu sunt tratați, sânii se pot infecta. În acest articol îți explicăm ce este furia laptelui și ce trebuie să faci în această perioadă.
Ce este furia laptelui?
Furia laptelui apare atunci când sânii sunt dureroși, umflați și sensibili pentru că sunt prea plini de lapte. Apare cel mai adesea în zilele și săptămânile de după naștere, din cauza producției de lapte și a creșterii aportului de sânge la nivelul sânilor. Creșterea aportului de sânge ajută organismul matern să producă lapte pentru bebeluș, dar poate provoca și simptome nedorite.
Primul lapte pe care îl produc sânii se numește colostru. Este un prim lapte foarte hrănitor, pe care corpul mamei începe să-l producă în timpul sarcinii. Colostrul se transformă în lapte matern după trei până la cinci zile. În această perioadă se poate manifesta furia laptelui, deoarece producția de lapte se intensifică. Sânii sunt mai plini, mai fermi, umflați și sensibili la atingere. După câteva zile, durerea și disconfortul ar trebui să dispară treptat.
Ce cauzează furia laptelui?
Sunt mai multe motive care pot sta la baza acestui simptom:
- naștere recentă, glandele mamare produc lapte.
- alăptare la sân.
- nu se respectă sesiunile de alăptare.
- bebelușul își schimbă programul de hrănire. De exemplu, începe să doarmă toată noaptea.
- nu se respectă sesiunile de pompare a laptelui.
- organismul produce mai mult lapte decât are nevoie copilul.
- se renunță la alăptarea bebelușului cu lapte matern.
- suplimentare cu lapte praf.
- bebelușul nu mănâncă la fel de mult din cauza unei boli.
- bebelușul nu golește complet sânul.
Poate fi dificil de găsit un echilibru între gestionarea rezervei de lapte și prevenirea manifestării furiei laptelui. Cu toate acestea, există modalități prin care se poate ameliora disconfortul și minimiza complicațiile cauzate de acest simptom.
Cât timp este nevoie pentru ca furia laptelui să dispară?
Nu există un timp prestabilit pentru ca aceste simptome să dispară. Simptomele de după naștere sunt cele mai severe. În câteva zile (cel mult 10) disconfortul ar trebui să dispară, deși senzația de „plin” poate dura câteva săptămâni. Furia laptelui poate reveni atâta timp cât durează alăptarea la piept sau pomparea laptelui matern.
Care sunt simptomele furiei laptelui?
Cele mai citite articole
Nu există două persoane care să aibă aceleași simptome. Sânii congestionați pot fi:
- mai plini și mai mari decât de obicei (până la câteva mărimi de cupă);
- umflați;
- dureroși;
- duri și fermi;
- sensibili la atingere;
- umflătura se poate extinde, de asemenea, până la axilă și peste stern (osul pieptului). Acest lucru se datorează faptului că țesutul mamar se extinde în aceste zone. Mameloanele pot deveni plate și ferme.
- unele persoane au, de asemenea, o febră scăzută (numită febra laptelui). Acest lucru este de obicei în regulă. Se recomandă consult medical dacă febra crește sau durează mai multe zile, deoarece ar putea fi un semn de infecție.
Cum se ameliorează furia laptelui?
Cele mai multe persoane pot ameliora manifestările furiei laptelui la domiciliu, în câteva zile. Unele tratamente comune pentru sânii congestionați sunt:
- folosirea unei comprese calde sau efectuarea unui duș fierbinte înainte de alăptare, pentru a înmuia sânii și a încuraja fluxul de lapte;
- masarea sânilor în timpul alăptării sau al pompării;
- pomparea unei cantități mici de lapte între alăptări, pentru a ușura presiunea;
- aplicarea unei comprese reci sau a unei pungi de gheață pe sâni între alăptări, pentru a ameliora inflamarea;
- hrănirea bebelușului la fiecare două-trei ore;
- golirea completă a sânilor în timpul alăptării.
Când trebuie consultat medicul?
Sânii congestionați pot face ca bebelușului să-i fie greu să se hrănească. Ameliorarea simptomelor și înmuierea sânilor și a mameloanelor poate ajuta la prinderea bebelușului (modul în care bebelușul se atașează de mamelon în timpul alăptării). Unele dintre cele mai frecvente probleme de hrănire cauzate de sânii congestionați sunt:
- bebelușul nu se poate hrăni adecvat pentru că mamelonul este prea plat și întins;
- mameloanele devin dureroase și crăpate;
- alăptarea devine dureroasă, iar acest lucru poate scădea producția de lapte;
- bebelușul nu reușește să golească sânul complet, ceea ce poate duce la înfundarea canalelor de lapte;
- pot apărea complicații precum mastita.
Ce este un canal de lapte înfundat?
Canalele de lapte sunt o parte a anatomiei sânului care transportă laptele către mameloane. Atunci când unul dintre aceste canale se înfundă cu lapte, se simte ca o umflătură. Îndepărtarea înfundării cât mai curând posibil poate preveni infectarea. Pentru a debloca un canal de lapte, se aplică căldură în zonă și se masează ușor nodulul spre mamelon în timpul alăptării sau pompării.
Ce este mastita?
Mastita este o infecție în țesutul mamar. Aceasta apare atunci când laptele rămâne blocat în sân. Bacteriile se dezvoltă în laptele reținut, ceea ce duce la infecție. Afecțiunea se tratează cu antibiotice.
Se poate preveni furia laptelui?
Nu, nu se poate preveni acest simptom. Este o parte naturală a nașterii. Cu toate acestea, se pot gestiona simptomele furiei laptelui. Manifestările vor dispărea odată ce rezerva de lapte este sub control. Atunci când laptele este produs iar consumul lui este reglat se pot gestiona simptomele neplăcute. Tocmai de aceea:
- nu sări peste sesiunile de hrănire sau de pompare;
- asigură-te că bebelușul se hrănește adecvat;
- nu stopa brusc alăptarea;
- asigură-te că sânii sunt goliți la fiecare alăptare;
Sânii congestionați sunt tari, umflați și extrem de dureroși. O parte din congestionare este inevitabilă. Furia laptelui este un simptom temporar și se pot lua măsuri pentru ușurarea disconfortului, de exemplu folosirea compreselor de gheață. Consultă medicul dacă manifestările durează mai mult de câteva săptămâni sau dacă apar semne de mastită.