Ce este ergoterapia și cum îi poate ajuta pe copii?

Ergoterapia este o direcție modernă în reabilitare. Scopul ei este de a îmbunătăți calitatea vieții copiilor care, din cauza bolii sau a traumelor, nu pot să se miște pe deplin (să mănânce, să vorbească etc.) și de a-i adapta la viața de zi cu zi.

Dacă vrei să afli mai multe despre ergoterapie și cum poate aceasta să-l ajute pe copilul tău, citește în continuare

Ce reprezintă ergoterapia?

Ergoterapia, ca una dintre direcțiile de lucru, vine în ajutor atunci când apare nevoia de reabilitare sau abilitare complexă, adică de restabilire a funcțiilor pierdute sau de învățare a acestora din nou.

Ce probleme poate rezolva ergoterapia?

Copiii care necesită o atenție specială în dezvoltare au nevoie în primul rând de menținerea sănătății. Totuși, aceasta nu exclude necesitatea lor de a se putea îngriji singuri: să se îmbrace și să se spele, să mănânce și să meargă la toaletă. Aceste aspecte sunt abordate de ergoterapie, care ajută la dezvoltarea abilităților de autoîngrijire în viața de zi cu zi. Termenul „ergoterapie” se traduce din engleză ca „terapie prin ocupație” și face parte din medicina care studiază metodele și aplică mijloacele pentru restabilirea activității motorii pentru pacienții cu capacități limitate. Tratamentul constă într-o activitate pas cu pas, țintită pentru îmbunătățirea capacităților funcționale ale unei persoane: emoționale, psihice, cognitive și motorii. La elaborarea unui program de reabilitare, se iau în considerare mai multe domenii: sociologie, pedagogie, psihologie, terapie fizică și biomecanică.

Cui i se adresează ergoterapia?

Cele mai citite articole

Tratamentul orientat spre dobândirea abilităților de autoîngrijire este necesar în primul rând copiilor speciali, care au întârzieri în dezvoltarea mentală, sunt diagnosticați cu autism, sindrom Down, paralizie cerebrală (PC), sunt născuți prematur sau au suferit traumatisme craniene și ale măduvei spinării, intervenții chirurgicale după naștere.

Importanța ergoterapiei pentru copiii de vârstă fragedă

De ce este ergoterapia atât de importantă în special la vârste fragede? Există deja multe studii și confirmări care arată că vârsta fragedă este resursa principală și cea mai valoroasă pentru dezvoltarea copilului. La vârste fragede, creierul copilului este cel mai plastic și capabil de recuperare activă și de dobândirea de experiențe noi. Natura însăși a avut grijă să ofere copilului această resursă. Prin urmare, orice intervenție care permite restabilirea sau dobândirea unei noi activități va fi cea mai eficientă la vârste fragede. Așadar, alege TerapiePSY pentru ergoterapie și ajută-ți copilul să devină mai independent și mai încrezător prin dezvoltarea abilităților de zi cu zi!

Principiile ergoterapiei la vârste fragede includ:

  • activitatea este necesară pentru om la fel de mult ca și alte lucruri esențiale pentru viață, cum ar fi mâncarea, băutura și somnul;
  • fiecare persoană trebuie să aibă posibilitatea de a se angaja în activități atât mintale, cât și fizice;
  • toată activitatea trebuie să aibă sens pentru persoană și să provoace emoții pozitive;
  • fiecare persoană este un întreg unitar și este necesar să se lucreze asupra activității sale într-un mod sistematic, nu asupra unei singure abilități izolate.

Ca rezultat al ședințelor de ergoterapie, copilul dobândește următoarele abilități pentru viața de zi cu zi: abilități de igienă personală, capacitatea de a se îmbrăca și dezbrăca, de a mânca și administra medicamente, realizarea sarcinilor simple, mobilitate etc.

Astfel, fiecare abilitate dobândită este rezultatul muncii migăloase a unui specialist în ergoterapie, a amabilității și grijii lor. Doar prin intervenție timpurie, sprijin și cooperare cu părinții se pot obține rezultate pozitive, menite să îmbunătățească calitatea vieții copilului și a părintelui acestuia.

Cele mai citite articole