Varicela cunoscută și sub numele de “vărsat de vânt” este o boală infecțioasă puternic contagioasă cauzată de virusul varicelo-zosterian. Varicela este o afecțiune a copilăriei, ce poate fi gravă la bebeluși, adolescenți, adulți și persoane cu sistem imunitar slăbit, dar și pentru femeile însărcinate. Vaccinarea este o modalitate de prevenție, dar și de a trece mai ușor peste infecție.
Îți explicăm în continuare, în cadrul acestui material, ce este varicela și care sunt cauzele comune ale apariției acestei boli infecțioase, cu puternic caracter contagios.
1. Virusul infecțios varicelo-zosterian
Virusul varicelo-zosterian este responsabil de apariția varicelei sau a vărsatului de vânt. Acest virus este foarte contagios și dacă ai intrat în contact cu o persoană infectată care nu prezintă încă simptome este foarte posibil să te trezești în scurt timp cu febră sau frisoane, dureri de cap, oboseală, indispoziție sau lipsa poftei de mâncare.
În acest stadiu ești deja infectat, deoarece o persoană care a contractat virusul este contagioasă și poate transmite infecția cu 1 – 2 zile înainte de apariția iritației și a urmelor vizibile pe piele. (1)
Află detalii despre varicela pe drmax.ro pentru a știi la ce să te aștepți și să recunoști primele semne.
2. Virusul latent varicelo-zosterian reactivat
Același virus varicelo-zosterian care cauzează varicela sau vărsatul de vânt poate determina la o persoană care a trecut prin această infecție în copilărie, un alt tip de infecție. Nu se știe exact de ce, dar virusul varicelo-zosterian poate provoca o erupție cutanată dureroasă, numită zona zoster sau herpes zoster, la ani buni distanță de la infectarea inițială. (1)
Cu alte cuvinte, o persoană care a avut varicelă în copilărie poate face zona zoster la vârstă adultă, deoarece odată intrat în organism, virusul rămâne latent la nivelul sistemului nervos pentru toată viața și se reactivează sub o nouă formă.
3. Lipsa vaccinării
Varicela este o boală infecțioasă și contagioasă care se transmite prin contactul direct cu persoana bolnavă, prin inhalarea particulelor expectorate de aceasta, atingerea secrețiilor lacrimale, nazale, salivare sau rezultate din spargerea bubelor, dar și a obiectelor pe care cel infectat le-a utilizat.
Vaccinarea copiilor împotriva virusului varicelei este cea mai bună variantă pentru a preveni infectarea sau pentru a trece mai ușor prin boală.
Un copil care nu este imunizat conform schemei de vaccinare aprobată de Ministerul Sănătății riscă să contracteze boala de la colegi când va merge la creșă, grădiniță sau școală.
În plus, se pare că atunci când copiii sunt vaccinați împotriva acestei boli infecțioase, pe măsură ce înaintează în vârstă, prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta zona zoster. (2)
4. Interacțiunea cu persoanele bolnave
Virusul varicelo-zosterian cauzează varicelă mult mai ușor la persoanele care au un trai sedentar sau un sistem imunitar slăbit, cu o dietă dezechilibrată. Un organism debil nu poate lupta eficient cu infecția, ceea ce poate duce la situații deosebite și la complicații ale bolii.
Erupția cutanată cu numeroase pete roșii care provoacă mâncărime este prima fază vizibilă a infecției. După câteva zile petele se transformă în vezicule pline cu lichid care se vor usca determinând apariția unor cruste la suprafața pielii, care în momentul vindecării vor cădea.
În unele cazuri, la copii, dar și la adulți, infecția contractată prin contact direct cu o persoană bolnavă poate fi cu mult mai virulentă și conduce la complicații:
- encefalită;
- pneumonie variceloasă;
- sindrom de șoc toxic;
- zona zoster;
- septicemie;
- deshidratare severă;
- probleme de coagulare a sângelui sau de vindecare;
- deficiențe hepatice. (3)
Informațiile oferite în acest material și care vizează varicela sau vărsatul de vânt nu reprezintă o sursă suficientă pentru autodiagnosticare. Dacă crezi că te confrunți cu această boală infecțioasă și contagioasă sau dacă ai un copil cu simptome ca cele descrise în acest material, ia legătura cu medicul și respectă recomandările acestuia!
Surse de informare:
1. About Chickenpox – https://www.cdc.gov/chickenpox/about/index.html
2. Chickenpox – https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/infections-and-poisoning/chickenpox#causes-of-chickenpox
3. Chickenpox – https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4017-chickenpox